ΚΟΣΜΟΣ

Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο

Απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο
Στιγμιότυπο από την Αλεξάντερπλατς REUTERS/Fabrizio Bensch

Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά του Βερολίνου, φέρονται να σχεδίαζαν ύποπτοι που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τη γερμανική αστυνομία.

Όπως μεταδίδει το reuters, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν, έπειτα από επιχειρήσεις, τόσο στο Βερολίνο όσο και σε άλλες περιοχές της βόρειας Γερμανίας, τρεις ύποπτους για «δεσμούς» με το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Bild, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ύποπτοι σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Αλεξάντερπλατς, το πιο πολυσύχναστο σημείο της γερμανικής πρωτεύουσας. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι δύο εκ των υπόπτων εργάζονταν πρόσφατα στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να καθορίσουν τον στόχο της επίθεσης που σχεδίαζαν.

Η εισαγγελία της Γερμανίας, δεν έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα, όμως η βερολινέζικη αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες θεωρούνται ύποπτοι ότι προετοίμαζαν μια σοβαρή ενέργεια που απειλούσε την ασφάλεια του κράτους.

Η αστυνομία ανέφερε επίσημα την σύλληψη δύο ανδρών και μίας γυναίκας, σε εφαρμογή ενταλμάτων και για άλλα αδικήματα, την ώρα που τα γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για ισλαμιστές.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα διαμερίσματα και δύο γραφεία στο Βερολίνο, αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας, στη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και σχέδια.

Ένας εκ των συλληφθέντων καταζητείται από τις αρχές της Αλγερίας, που εκτιμούν ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους κι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Συρία.

Ο κύριος ύποπτος, ένας 35χρονος Αλγερινός, βρισκόταν σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Άτεντορν, μια μικρή πόλη σε απόσταση 80 χλμ από την Κολονία (δυτική Γερμανία), σύμφωνα με πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας που ρωτήθηκαν από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).