«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Οργή στην Τουρκία για το αναχρονιστικό νομοσχέδιο
Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή και επιτρέπει στους άνδρες που κατηγορούνται για βιασμό ανήλικων κοριτσιών να γλυτώσουν την ποινή αν παντρευτούν το θύμα τους.
Ο νέος νόμος, που ονομάζεται από τους επικριτές του «Παντρέψου τον βιαστή σου» έχει προκαλέσει, σύμφωνα με την Independent, σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς στην ουσία όχι μόνο αποποινικοποιεί τον βιασμό, αλλά ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων.
Δεύτερη προσπάθεια
Σημειώνεται ότι η Τουρκία το 2016 είχε αποπειραθεί να περάσει ξανά τον ίδιο νόμο, ωστόσο λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής αυτό δεν είχε γίνει. Σύμφωνα με εκείνο τον νόμο θα «συγχωρούσε» τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή «χρήση βίας ή απειλών».
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που παρέχει ατιμωρησία σε δράστες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», δήλωσε η Suad Abu-Dayyeh, ακτιβίστρια που κινείται κυρίως στο χώρο της Μέσης Ανατολής, Βόρεια Αφρική, Αφγανιστάν και το Πακιστάν και εργάζεται σε ΜΚΟ που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Χαιρετίζω το γενναίο έργο των αγωνιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, μία κυβερνητική αναφορά το 2018 περί παιδικού γάμου, εκτιμούσε ότι συνολικά 482.908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία», συμπλήρωσε.
Με φόρα... προς τα πίσω
«Η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε η Suad.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται «ενάντια στη φύση».
Το 2016 εξάλλου είχε ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά υποστηρίζοντας ότι η ζωή μιας γυναίκας είναι «ατελής» αν δεν γίνει μητέρα.