ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ανοικτή η πόρτα μας για διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα

AP Photo

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει κλείσει «την πόρτα στις διαπραγματεύσεις» προκειμένου να λυθούν οι διαφωνίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα οι οποίες προέκυψαν μετά την αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία και τη σταδιακή αποδέσμευση της Τεχεράνης από τις υποχρεώσεις της. 

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση της Τεχεράνης προς την αποδέσμευσή της από τη συμφωνία θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των άλλων χωρών, αφού η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία (οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία) έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν.

«Η Τεχεράνη παραμένει στη συμφωνία (...) Οι ισχυρισμοί των ευρωπαϊκών δυνάμεων περί παραβιάσεων της συμφωνίας από το Ιράν είναι αβάσιμοι», τόνισε ο Μουσαβί στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εξηγώντας ότι «η πόρτα των διαπραγματεύσεων» δεν έχει κλείσει.

«Αν το Ιράν περιορίσει περαιτέρω τις δεσμεύσεις του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από τις άλλες πλευρές και από το αν διασφαλίζονται τα συμφέροντά του βάσει της συμφωνίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και υιοθέτησε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» απέναντι στο Ιράν, λέγοντας ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που θα καλύπτει και το βαλλιστικό του πρόγραμμα αλλά και τις ιρανικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι μια «συμφωνία του Τραμπ» μπορεί να αντικαταστήσει αυτή του 2015 και η Γαλλία έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ευρύτερων συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της κρίσης με τις ΗΠΑ.

Ο Μουσαβί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη απορρίπτει μια «συμφωνία του Τραμπ», ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν τον Αμερικανό πρόεδρο, οπότε μια τέτοια συμφωνία δεν θα είχε καμία αξία.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, διότι οι διοργανωτές «άλλαξαν αιφνιδιαστικά την ατζέντα».

«Ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει (...) αλλά αιφνιδιαστικά άλλαξαν το πρόγραμμα και δεν ήταν αυτό στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Οπότε δεν θα παραστεί», εξήγησε ο Μουσαβί.

Ουκρανικό Boeing

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από λάθος του ιρανικού στρατού στην Τεχεράνη, ο Μουσαβί επεσήμανε ότι το Ιράν θεωρεί όλους τους επιβάτες που είχαν διπλή υπηκοότητα Ιρανούς πολίτες.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα. Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, ενώ ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ότι στο μοιραίο Boeing επέβαιναν 57 πολίτες του.

«Έχουμε ενημερώσει τον Καναδά ότι η Τεχεράνη θεωρεί όσους σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αεροπλάνου και είχαν διπλή υπηκοότητα Ιρανούς πολίτες (...) Το Ιράν θρηνεί τον θάνατό τους», τόνισε ο Μουσαβί.

Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά την παραδοχή του στρατού ότι κατέρριψε από λάθος το αεροπλάνο συνελήφθη ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη, αφού κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις.

«Το Ιράν σέβεται όλους τους ξένους διπλωμάτες στη χώρα εφόσον δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης