ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μυστήριο: Γιατί πέφτει σταδιακά η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος;

AP Photo

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος έχει μειωθεί τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απάντηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

 

Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα ανθρώπινα σώματα είναι πλέον πιο κρύα από τη μέση θερμοκρασία των 37 Κελσίου, που ισχύει από τον 1868 με βάση την έρευνα του Γερμανού φυσικού Καρλ Ράινχολντ Βούντερλιχ.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι σύγχρονοι άνδρες έχουν θερμοκρασία σώματος 0,58 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τους προγόνους τους του 19ου αιώνα, ενώ οι γυναίκες 0,32 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

Η μείωση αποδίδεται σε «αλλαγές περιβάλλοντος κατά τα τελευταία 200 χρόνια, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε αλλαγές στη φυσιολογία».

Ωστόσο η έρευνα αναγνωρίζει ότι ο καθορισμός μιας αιτίας για το φαινόμενο παραμένει «εκ φύσεως αναπόδεικτος».

Η έρευνα πάντως προσφέρει μια σειρά από εξηγήσεις για την πτώση της θερμοκρασίας, ανάμεσα στις οποίες η μείωση του ανθρώπινου μεταβολικού ρυθμού.

Οι πρόοδοι στις ιατρικές θεραπείες, η καλύτερη υγιεινή, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τροφίμων και οι βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης, που παρέχουν στους ανθρώπους μια σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει σε αυτήν την μείωση, λένε οι συγγραφείς.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η μείωση ενδεχομένως να οφείλεται σε μια γενική μείωση των φλεγμονών σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ τα σώματά μας εκτίθενται σε λιγότερες λοιμώξεις και ασθένειες ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων στη σύγχρονη ιατρική.

«Η φλεγμονή παράγει όλα τα είδη πρωτεϊνών και κυτοκινών που αναβαθμίζουν το μεταβολισμό σας και αυξάνουν τη θερμοκρασία μας», λέει η δρ Πάρσονετ, μια από τους ερευνητές.

«Έχουμε αλλάξει σε ύψος, βάρος και θερμοκρασία. Δεν γνωρίζω πραγματικά τι σημαίνουν [οι νέες μετρήσεις] αναφορικά με την υγεία μας, αλλά μας λένε κάτι. Μας λένε ότι αλλάζουμε και πως ό,τι κι αν κάναμε τα τελευταία 150 χρόνια, μας άλλαξε με τρόπους που δεν είχαμε πριν.

Οι ερευνητές ανάλυσαν θερμοκρασίες από τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων που καλύπτουν διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Το παλαιότερο, συνδυάζει στοιχεία από στρατιωτικά δεδομένα, ιατρικούς και συνταξιοδοτικούς φακέλους από βετεράνους του Αμερικανικού Εμφυλίου, που περιέχουν στοιχεία από το 1862 μέχρι το 1930, ενώ περιλαμβάνει ανθρώπους που γεννήθηκαν στις αρχές του 1800.

Η δεύτερη βάση δεδομένων περιέχει στοιχεία από το 1971 μέχρι το 1975 ενώ η Τρίτη από το 2007 έως το 2017.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συγγραφείς ερεύνησαν την πιθανότητα η πτώση να αντανακλά βελτιώσεις στην τεχνολογία λήψης θερμοκρασίας. Οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα αξιοπιστίας των παλαιότερων θερμομέτρων, καθώς η τάση μείωσης της θερμοκρασίας είναι ορατή και με τα θερμόμετρα της σύγχρονης εποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης