ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Ουγγαρία και Πολωνία δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου

Φωτογραφία αρχείου PIXABAY

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε την Πέμπτη την επιδείνωση της κατάστασης στην Πολωνία και την Ουγγαρία ως προς τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι ακροάσεις που προβλέπονται από την διαδικασία του άρθρου 7 που έχει ενεργοποιηθεί κατά των δύο χωρών.

Με 448 ψήφους υπέρ (178 κατά και 41 αποχές), οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, έπειτα από έντονες συζητήσεις χθες στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, κείμενο με το οποίο εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι ακροάσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει σημαντική πρόοδο εκ μέρους των δύο κρατών μελών σε ό,τι αφορά την επανόρθωση των προφανών κινδύνων κατάφωρης παραβίασης των αξιών» του Κράτους Δικαίου (που περιλαμβάνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης, τη διαφθορά, τα δικαιώματα των μειονοτήτων).

Σε μία πρωτοφανή ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε τον Σεπτέμβριο 2018 την διαδικασία του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν, η οποία θεωρητικά μπορεί να καταλήξει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ίδια διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί τον Δεκέμβριο 2017 κατά της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, με την διεξαγωγή ακροάσεων κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, διαδικασίες που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι οργανωμένες κατά τρόπο συστηματικό και ανοικτό.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας ακρόασης τον Δεκέμβριο, η ουγγρική κυβέρνηση αψήφησε την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «φάρσα» και «κυνήγι μαγισσών».

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας, που προβλέπει την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφους ενός κράτους μέλους, απαιτεί ομόφωνη ψήφο των υπολοίπων χωρών, πράγμα απίθανο να συμβεί, αφού η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη έχουν ανακοινώσει ότι συμμαχούν για να εμποδίσουν την επιβολή κυρώσεων.

Η επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πανευρωπαϊκού οργανισμού υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάνθηκε σήμερα ότι το πολωνικό νομοσχέδιο που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων κατά των δικαστών, «μπορεί να κλονίσει περαιτέρω την δικαστική ανεξαρτησία στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης