ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλβανία απέλασε δύο Ιρανούς διπλωμάτες

Η Αλβανία απέλασε δύο Ιρανούς διπλωμάτες
AP Photo/Ronald Zak

Η Αλβανία κήρυξε «persona non grata» (ελλ. ανεπιθύμητο πρόσωπο), δύο Ιρανούς διπλωμάτες.

Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκεντ Τσάκαϊ, μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα, οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Mohammad Ali Arz Peimanemati και κ. Seyed Ahmad Hosseini Alast να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα», σημειώνει ο ίδιος στην ανάρτησή του και εξηγεί πως απελαύνονται λόγω του ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι συμβατή με τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.

«Ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνσή τους από το έδαφος της Αλβανίας», καταλήγει.

«Η Αλβανία είναι διαβολική χώρα»

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τις δηλώσεις του Ανώτατου Πνευματικού Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κατά της Αλβανίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «διαβολική χώρα». Αιτία είναι η φιλοξενία 3.000 Ιρανών αντικαθεστωτικών στη γειτονική μας χώρα.

«Υπάρχει μία πολύ μικρή, αλλά πολύ διαβολική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αμερικανικά στοιχεία συνεργάζονται με Ιρανούς προδότες και σχεδιάζουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε ο Αλί Χαμενεΐ και συμπλήρωσε πως μερικοί από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, μέλη της Ιρανικής αντιπολίτευσης ΜΕΚ (Μοτζαχεντίν-ε Χαλκ) που στεγάζονται στα Τίρανα, μετείχαν σε αυτές με στόχο τις δολιοφθορές, τις δολοφονίες και την ανατροπή της κυβέρνησης και της συνταγματικότητας.

Στον κ. Χαμενεΐ απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος τόνισε ότι «η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία».

Ο κ. Μέτα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αλβανίας στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και κάθε ενέργειας που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, όπως σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, επισήμανε ότι η φιλοξενία των 3.000 μουτζαχεντίν στα Τίρανα έχει ένα ρίσκο και πρόσθεσε πως η κάθε επίθεση κατά της Αλβανίας αποτελεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους Αλβανούς πολίτες να αποφεύγον τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στον καταυλισμό όπου στεγάζονται οι παλαιοί μουτζαχεντίν. Η Αλβανία από καιρό τώρα αναπτύσσει σχέσεις έντασης με την Τεχεράνη.

Όπως είναι γνωστό, η Αλβανία, από το 2013, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στεγάζει περίπου 3.000 μέλη της MEK που βρίσκονταν στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, ζουν σε καταυλισμό έξω από τα Τίρανα.

Τον Οκτώβριο του 2019, η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα στα Τίρανα, που -όπως ανακοινώθηκε- είχε στόχο Ιρανούς αντιφρονούντες της ΜΕΚ στην Αλβανία. Τον Δεκέμβριο του 2018, τα Τίρανα απέλασαν τον Ιρανό πρεσβευτή και άλλον έναν διπλωμάτη για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε «δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», ενέργεια την οποία χαιρέτησε η Ουάσιγκτον.