ΚΟΣΜΟΣ

Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία

Προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία
(Damien Eagers / PA via AP)

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 8 Φεβρουαρίου προκήρυξε σήμερα, Τρίτη, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εξηγώντας ότι ήταν «η καλύτερη στιγμή» αμέσως μετά το Brexit και τη στιγμή που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει σήμερα ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' για να οργανώσουμε βουλευτικές εκλογές και να έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην προσεχή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο με ισχυρή εντολή, προκειμένου να επικεντρωθεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις το φετινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο», δήλωσε ο Βαράντκαρ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ελλείψει επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, το κεντροδεξιό Fine Geal του πρωθυπουργού κυβερνά την Ιρλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 με την υποστήριξη του αντίπαλου κόμματος Fianna Fail.

Νωρίτερα σήμερα ο Βαράντκαρ είχε δηλώσει πως θα ζητούσε από τον πρόεδρο Μάικλ Ντάνιελ Χίγκινς να διαλύσει το κοινοβούλιο για να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

Διάφορα σκάνδαλα συγκλόνισαν ωστόσο αυτή την κεντρώα συμμαχία και η αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, που ωθούσε την ιρλανδική πολιτική τάξη στην ενότητα, έχει πλέον αρθεί.

Η διοργάνωση πρόωρων εκλογών, πριν συνεπώς από αυτές που προβλέπονταν για το 2021, ήταν πολυαναμενόμενη.

«Πάντα έλεγα ότι οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν την καλύτερη στιγμή για τη χώρα. Η στιγμή αυτή έφθασε», εξήγησε ο Βαράντκαρ.

«Έχουμε μια συμφωνία του Brexit και μετά τη θετική ψήφο (των Βρετανών βουλευτών επί του κειμένου) την περασμένη Πέμπτη, είναι πλέον βέβαιο ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου με συντεταγμένο τρόπο», δήλωσε.

«Ωστόσο το Brexit δεν έχει γίνει. Στην πραγματικότητα είμαστε στα μισά του δρόμου», προειδοποίησε, ένας υπαινιγμός στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να συνάψει από τη φετινή χρονιά με τους 27.

Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, θα έχανε τα περισσότερα από μια έξοδο χωρίς συμφωνία της Βρετανίας, η οποία θα διατάρασσε σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών που είναι στενά συνδεδεμένες, και κυρίως την ειρήνη που συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.