Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν: Ιράν, ΗΠΑ και Λιβύη στο «τραπέζι» των συζητήσεων
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα για να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καθώς και για τον πόλεμο στη Λιβύη.
Η Μέρκελ αναμένεται το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα, στην πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μετά τη συνάντησή της τον Μάιο του 2018 με τον Πούτιν στο Σότσι.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν μέρος των συζητήσεών τους στην κρίση στη Λιβύη, μετά την έκκληση της Μόσχας και της Άγκυρας για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από αύριο Κυριακή, αν και Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο εκεί.
Βυθισμένη στο χάος μετά την εξέγερση του 2011, που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και την Άγκυρα, και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η οποία φέρεται να του προσφέρει όπλα και μισθοφόρους, κάτι ωστόσο που η Μόσχα διαψεύδει.
Ο Χάφταρ τόνισε την Πέμπτη ότι η επιχείρησή του εναντίον του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης θα συνεχιστεί.
Η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συνάντησης Μέρκελ - Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το Βερολίνο σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση, καθώς δεν επιθυμεί η Λιβύη να μετατραπεί «σε δεύτερη Συρία».
Με την ευκαιρία αυτή η Γερμανία καγκελάριος αναμένεται να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ιράν και Ουκρανία
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με τη Μέρκελ θα αφορούν και «την κλιμάκωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή, μετά τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τα ιρανικά αντίποινα με πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.
Ο Πούτιν, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Ιράν, έχει εκτιμήσει ότι ο φόνος Σουλεϊμανί κινδυνεύει «να επιδεινώσει την κατάσταση» σε όλη την περιοχή. Και η Μόσχα, όπως και το Βερολίνο, έχει ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».
Το άλλο θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η κρίση στην Ουκρανία, όπου παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τη συνάντηση του Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Τη συνάντηση αυτή, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο από το 2016, ακολούθησε στις 29 Δεκεμβρίου η ανταλλαγή περίπου 200 κρατουμένων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.