ΚΟΣΜΟΣ

Πρόοδος στις συνομιλίες Λονδίνου - Βρυξελλών για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Πρόοδος στις συνομιλίες Λονδίνου - Βρυξελλών για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
Πηγή: Ben Pruchnie/Getty Images/Ideal Image

Πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες για την προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

"Το θέμα είναι αν είμαστε μαζί ή όχι", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter, και γνωστοποίησε τις προτάσεις του για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θετική ήταν η ανταπόκριση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απάντησε εξίσου μέσω Twitter ότι "το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΕ παρουσιάζει σημεία πραγματικής προόδου στους τέσσερις τομείς όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από αλλαγή, αλλά μένει ακόμη να γίνει δουλειά”.

Στο επίμαχο ζήτημα των κοινωνικών επιδομάτων, ο κ. Τουσκ πρότεινε την εφαρμογή ενός μηχανισμού «φρένου κινδύνου», βάσει του οποίου θα μπορούν να ανασταλούν αμέσως για μέχρι τέσσερα χρόνια οι καταβολές κοινωνικών επιδομάτων προς τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκαθίστανται στη Βρετανία, και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση "εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα". Επιπλέον, υπόσχεται στο Λονδίνο σεβασμό "των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων" των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας δήλωσε ότι το σχέδιο, εάν συμφωνηθεί με όλα τα κράτη μέλη, θα είναι νομικά δεσμευτικό και μη αναστρέψιμο.

"Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι μία συμφωνία είναι ορατή", δήλωσε και ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβινγκτον.

Ο Κάμερον ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο.