Πρέσβης Λιβύης στην Άγκυρα: Αυτή τη στρατιωτική δύναμη θα χρειαστούμε από την Τουρκία
Στο είδος της στρατιωτικής βοήθειας που προσδοκούν στην Τρίπολη από την Άγκυρα αναφέρθηκε σήμερα ο πρέσβης της Λιβύης στην Τουρκία ο Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ.
«Η Λιβύη έχει ανάγκη από αεροπορική άμυνα, εκπαιδευτές των ειδικών δυνάμεων και βοήθεια προς τους στρατιώτες εδάφους», δήλωσε ο πρεσβευτής στην Άγκυρα στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική στήριξη από την Τουρκία.
«Ακόμη κι αν πρόκειται για στρατιώτες, [μια πιθανή τουρκική βοήθεια] δεν θα μας έκανε κακό. Θα βοηθούσε το λαό της Λιβύης να ζουν σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας», δήλωσε ο Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ στο τουρκικό πρακτορείο.
Ο πρέσβης της Λιβύης αναφέρθηκε στις σχέσεις αιώνων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, ενώ εξήρε και τη διαρκή υποστήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία όσον αφορά στο Κυπριακό.
«Όταν υπήρξε ανάγκη, μία από τις χώρες που υποστήριξαν την Τουρκία στο Κυπριακό ήταν η Λιβύη. Και η Τουρκία όμως όταν έχουμε ανάγκη ανταποκρίνεται αμέσως», δήλωσε ο Λίβυος πρέσβης.
Επίσημο αίτημα
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ - Σάρατζ την Πέμπτη κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη από «αέρα, ξηρά και θάλασσα». Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παράσχει όποια βοήθεια της ζητήσει η Λιβύη, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.
Στον αντίποδα κινείται, ωστόσο, η Τύνιδα, η οποία ανακοίνωσε κι επισήμως ότι επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, απορρίπτοντας το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την παροχή λιμανιού προς ελλιμενισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων που θα παραπλέουν στη Μεσόγειο.
Όμως και η Ρωσία, μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Πούτιν, διαμήνυσε προς την Άγκυρα να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης.
Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.