ΚΟΣΜΟΣ

Yeni Safak: Ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για το στόλο του

Yeni Safak: Ο Ερντογάν ζήτησε από την Τυνησία λιμάνι για το στόλο του
Turkish Presidency via AP, Pool

Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος αποκάλυψε στην Yeni Safak τον λόγο που ο Tαγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε ανήμερα των Χριστουγέννων την Τυνησία. 

Σύμφωνα με το sigmalive.gr, o Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας.

Μέσω αυτής μπορεί να επεμβαίνει στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης του Σάραζ και παράλληλα να «ανοίξει τα πανιά» της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην Ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Έτοιμα τα στρατεύματα του Ερντογάν

Την ώρα που οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ απειλούν να προελάσουν στην Τρίπολη, όπου εδράζει η κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

«Μας ρωτάνε εάν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη. Θα απαντήσω: θα πάμε όπου μας προσκαλέσουν. Το μνημόνιο επαναβεβαιώνει τη συνεργασία και τη στήριξή μας. Αυτή η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Σύντομα θα κατατεθεί αίτημα στην εθνοσυνέλευσή μας για την αποστολή στρατού στη Λιβύη. Με αυτή την εντολή θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να στηρίξουμε τη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Το τελευταίο διάστημα τόσο ο Ερντογάν όσο και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία θα προσφέρει τη βοήθειά της στη Λιβυκή κυβέρνηση (GNA) με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών του συζητήσεων για την επίτευξη λύσεων για τη Λιβύη, εντάσσεται και η αιφνιδιαστική επίσκεψη, την Τετάρτη, του Ερντογάν στην Τυνησία.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

«Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις "εσωτερικές υποθέσεις" της Λιβύης», ήταν η άμεση απάντηση του Κρεμλίνου μέσω του εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.