Η Τουρκία ετοιμάζεται για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη και η Εθνοσυνέλευση εργάζεται επί του θέματος, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
«Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί. Το κοινοβούλιο εργάζεται επί του θέματος», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό», επισήμανε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στη Συρία και στη Λιβύη
Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Λιβύη, είπε: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τη συμφωνία με την Λιβύη. Έχουμε δικαίωμα για κάθε είδους συνεργασία και σύμπραξη [με την Λιβύη]. Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω ούτε στη Συρία ούτε στη Λιβύη. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αποσκοπεί η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».
«Αν εμείς δεν έχουμε σχέση με τη Λιβύη, τότε τι δουλειά είχε εκεί ο Μουσταφά Κεμάλ;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στην παρουσία το 1911 του Κεμάλ Ατατούρκ στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όπου είχε σταλεί από την Υψηλή Πύλη στο εκεί μέτωπο κατά των Ιταλών, για να οργανώσει τους άτακτους ενόπλους από τις τοπικές φυλές στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα σε ξηρά, θάλασσα κι αέρα. Αν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη Συρία και την Λιβύη», συνέχισε.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας πως υπεγράφη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. «Όσοι αντιτίθενται στη συμφωνία αυτή, δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη ή την ισότητα».