ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον, Κλίντον, Τραμπ: Η ιστορία της παραπομπής Αμερικανών Προέδρων σε δίκη

AP Photo/Patrick Semansky

Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία είναι από χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο παρελθόν δύο ακόμη πρόεδροι, ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη διαδικασία, από την οποία αθωώθηκαν

 

Μετά την ιστορική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η απόφαση ελήφθη τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδας), μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας: Διήρκησε 11 ώρες και 50 λεπτά.

Γίνεται έτσι ο μόλις τρίτος πρόεδρος μετά τους Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον που θα δικαστεί από τη Γερουσία με την καταδίκη του πάντως να θεωρείται μάλλον απίθανη καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Σημειώνεται πως το 1974 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραπομπής και του Ρίτσαρντ Νίξον, για το σκάνδαλο Watergate. Ο ίδιος ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Άντριου Τζόνσον

Ο πρώτος πρόεδρος που παραπέμφθηκε ποτέ ήταν ο Άντριου Τζόνσον. Όλα ξεκίνησαν το 1867, όταν ο Τζόνσον απέλυσε τον τότε υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Έντγουιν Στάντον, κατά παράβαση του αμερικανικού συντάγματος.


Πήγη: Library of Congress

Σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος δεν μπορεί να απολύσει κάποιον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, αν προηγουμένως δεν πάρει την έγκριση της Γερουσίας.

Ο Τζόνσον στην αρχή είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον Στάντον αντικαθιστώντας τον, όταν όμως το Κογκρέσο παρενέβη και τον ξανατοποθέτησε στην ηγεσία του υπουργείου, εκείνος τον απέλυσε στις 21 Φεβρουαρίου 1868.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1868, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τζόνσον με ψήφους 126-47 υπέρ κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το νόμο και αψήφησε το Κογκρέσο.

Η δίκη του Τζόνσον στη Γερουσία διήρκησε 11 εβδομάδες, από τον Μάρτιο μέχρι το Μάιο του 1868 και έληξε με την αθώωσή του για μόλις μία ψήφο.

Μπιλ Κλίντον

Δεύτερος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το 1999, τον οποίο η Γερουσία έκρινε αθώο για τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της παρακώλυσης του έργου της Δικαιοσύνης, σχετικά με τα όσα κατέθεσε στις αρχές για την ερωτική του σχέση με την πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι.


Πηγή: AP Photo/Greg Gibson

Ωστόσο οι περιπέτειες του Μπιλ Κλίντον είχαν ξεκινήσει από το 1994 όταν είχε ξεκινήσει μια οικονομική έρευνα εναντίον του, γνωστή ως «Whitewater».

Την ίδια χρονιά η Πάολα Τζόουνς, μια πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης του Αρκάνσας, είχε μηνύσει τον πρόεδρο για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Κλίντον είχε υποστηρίξει τότε ότι απολαμβάνει ασυλίας για αστικές υποθέσεις, όμως το 1997 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει το επιχείρημά του.

Τον Ιανουάριο του 1998, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο Κλίντον σε ένορκη κατάθεσή του είχε αρνηθεί ότι διατηρούσε ποτέ ερωτική σχέση με την Μόνικα Λεβίνσκι. Η τελευταία αυτή σχέση έγινε ευρύτερα γνωστή κι έτσι τον Ιούλιο του 1998 ο Κλίντον κλήθηκε να καταθέσει για την ψευδή του ένορκη δήλωση.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1998, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον τότε αμερικανό πρόεδρο σε δίκη με τις κατηγορίες της ψευδορκίας, της άρνησης της σχέσης του με την Μόνικα Λεβίνσκι και της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Κλίντον απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες στις 12 Φεβρουαρίου 1999.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης