ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
EPA/John J. Mike /US NAVY HANDOUT

Κινεζικά πλοία και αεροσκάφη εντόπισαν και προειδοποίησαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο την Τρίτη, καθώς πλησίασε πολύ κοντά σε νησίδες που διεκδικεί η Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Ο Cui Tiankai, ο κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ, είπε στο CNN, ότι η αμερικανική περιπολία αποτελεί "μια πολύ σοβαρή πρόκληση, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική" και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον Max Baucus,τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα, για να εκφράσει την "έντονη δυσαρέσκεια" του για την περιπολία. Ο Cui πρόσθεσε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να στρατικοποιήσει την περιοχή.

"Είναι παράλογο και υποκριτικό να ζητά κάποιος από τους άλλους να μη προβούν σε στρατικοποίηση της περιοχής ενώ ο ίδιος στέλνει στρατιωτικά οχήματα τόσο συχνά," συμπλήρωσε ο Cui.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN, ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen "ήταν διερχόμενο" σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τις νησίδες που διεκδικεί η Κίνα.

Η επιχείρηση έβαλε το πλοίο μέσα σε μια περιοχή που θα μπορούσε να θεωρηθεί κινεζική επικράτεια, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώριζαν τις τεχνητά νησιά ως κινεζικό έδαφος, είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παραβίασαν το όριο των 12 μιλίων από τότε που Κίνα άρχισε μαζικές εργασίες βυθοκόρησης να μετατρέψει τους υφάλους σε τεχνητά νησιά το 2014 - αν και το ναυτικό δίκαιο συνήθως δεν περιλαμβάνει χωρικά ύδατα σε νησιά χτισμένα πάνω σε υφάλους, δήλωσε ο αξιωματούχος

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, καταθέτωντας ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας, είπε ότι οι αποστολές θα συνεχιστούν.

"Εμείς θα πετάμε,θα διαπλέουμε και να διενεργούμε επιχειρήσεις οπουδήποτε μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο και όποτε οι επιχειρησιακές ανάγκες μας το απαιτούν", είπε ο ίδιος.

Κινεζική κυβέρνηση: Μη μας πιέζετε

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για τις συνέπειες εάν μια χώρα προκαλεί προβλήματα ή αυξάνει τις εντάσεις στα εδάφη που η χώρα διεκδικεί ως δικά της.

"Εάν οποιαδήποτε χώρα πιστεύει ότι, με κάποια τεχνάσματα, θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει ή ακόμη και να εμποδίσει την Κίνα από τη συμμετοχή σε λογικές και νόμιμες δραστηριότητες στο έδαφός της, θέλω να προτείνω αυτές οι χώρες να εγκαταλείψουν μια τέτοια φαντασίωση," δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Lu Kang.

"Στην πραγματικότητα, αν τα ενδιαφερόμενα μέρη επιμείνουν στη δημιουργία εντάσεων στην περιοχή και δημιουργούν φασαρίες από το τίποτα, αυτό μπορεί να αναγκάσει την Κίνα να βγάλει το συμπέρασμα ότι πρέπει να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε τη συγκέντρωση των σχετικών δυνατοτήτων μας. Συμβουλεύω τις ΗΠΑ να μην δημιουργήσουν μια τέτοια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. "

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, Yang Yujun μίλησε στον ίδιο σκληρό τόνο για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε "παραβίαση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας".

"(Η αμερικανική κίνηση) απείλησε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της Κίνας, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων στο τεχνητό νησί καθώς και τους αλιείες της περιοχής και έβλαψε την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής,» είπε ο Yang.

Οι διεκδικήσεις

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας αποτελεί αντικείμενο διαμάχης και εδαφικών διεκδικήσεων, μεταξύ της Κίνας, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ.

Σε λίγο περισσότερο από 18 μήνες, η Κίνα έχει καταλάβει περισσότερα από 2.000 στρέμματα σε τρία κύρια σημεία στα Νησιά Spratly – στους υφάλους Subi, Mischief και Fiery Cross, όπου κατασκευάζει διαδρόμους προσγείωσης διαδρόμων ικανούς να χειρίζονται βομβαρδιστικά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η δραστηριότητά της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν θίγει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης ή αεροπορικώς, αλλά είπε ότι πραγματοποιήθηκε "αδιαμφισβήτητη κυριαρχία επί των νησιών Spratly και τα κοντινά νερά."

"Η Κίνα είναι αποφασιστικά αντίθετη σε οποιαδήποτε χώρα βλάπτει την κυριαρχία και το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια της Κίνας," είπε.

Τον Μάϊο, ένα αμερικανικό αεροπλάνο επιτήρησης που μετέφερε πλήρωμα του CNN όρμησε πάνω Νησιά Spratly, προκαλώντας οκτώ προειδοποιήσεις από το κινεζικό ναυτικό να κάνει πίσω.

Κινεζικά πολεμικά πλοία εισήλθαν σε χωρικά ύδατα των ΗΠΑ στην Αλάσκα, τον Σεπτέμβριο, εντός 12 μιλίων από την ακτογραμμή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Πολιτεία, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο CNN εκείνη την εποχή.

China says it warned and tracked U.S. warship in South China Sea

των Jim Sciutto and Katie Hunt, CNN