«Παρασκευή και 13 όνομα και πράγμα»: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το Brexit
Στα αχαρτογράφητα νερά ενός βέβαιου πλέον Brexit πλέει εδώ και λίγες ώρες η Ευρώπη, μετά την αδιαμφησβήτητη λαϊκή εντολή που έλαβε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για έξοδο της χώρας από την νομισματική Ένωση, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης.
«Η Παρασκευή και 13 επιβεβαίωσε τη φήμη της», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης στο BBC μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ήταν ο ίδιος που με τα πρώτα exit polls σχολίασε: «Αυτό σημαίνει αντίο στους Βρετανούς φίλους μας».
Η προσέλευση σήμερα των ηγετών στης Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έγινε με βαριά καρδιά, μεταδίδει το βρετανικό Μέσο. Ελάχιστοι έκρυψαν τη θλίψη τους για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Από την άλλη, υπήρχε έντονο το αίσθημα της ανακούφισης. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι το αποτέλεσμα σημαίνει «επιτάχυνση της διαδικασίας ‘του Brexit’ από τη βρετανική πλευρά».
Τα τρία χρόνια της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit λειτούργησαν διαβρωτικά όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μπορεί να μην συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό Τραμπ για την νίκη του Τζόνσον, όπως ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος έκανε λόγο για «Άσχημα νέα για την Ευρώπη», οι πρώτες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων ήταν τουλάχιστον συγκρατημένες.
Αφού συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογή του, η Άνκγελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί μια «στενή εταιρική σχέση» με τη Βρετανία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοικτές για τη χώρα. «Οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ασφαλώς ανοικτές στη Μεγάλη Βρετανία», διαβεβαίωσε. Αλλά προς το παρόν ο Μπόρις Τζόνσον έχει «μια καθαρή εντολή να φέρει σε πέρας το Brexit», εκτίμησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Για «βραχυπρόθεσμα θετικά» αποτελέσματα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις 31 Ιανουαρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ένωση – αυτό είναι καλό σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα, αλλά παράλληλα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο, μια περίοδο που δεν θα είναι εύκολη».
«Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.