ΚΟΣΜΟΣ

Πάιατ για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, διαμηνύοντας ότι η Ουάσιγκτον λέει «όχι» σε μονομερείς δηλώσεις που αγνοούν άλλα επηρεαζόμενα κράτη, εν προκειμένω την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

«Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Παράλληλα, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».

Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ εμμένουν στην άποψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι μια ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών και όλα αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, πρέπει να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό νέων πλαισίων συνεργασίας. «Γι αυτό υποστηρίζουμε τόσο την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο στο σχήμα "3 + 1"», τόνισε και προσέθεσε:

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο για να συμμετάσχει στη διάσκεψη "3+1". Γι 'αυτό και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές Φράνσις Φάνον, ήρθε εδώ στην Αθήνα το καλοκαίρι, για να συμμετάσχει στην πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη. Αυτό θα παραμείνει η κατευθυντήρια προσέγγιση μας».

Στη συνέχεια ο Τζέφρι Πάιτ ανέδειξε τη σημασία τις ΗΠΑ της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδος και Αμερικής, αλλά και της βάσης της Σούδας.

Tο θέμα της Τουρκίας αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ θα συζητηθεί στο δείπνο των ηγετών, σήμερα, Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε ότι θα ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης των 28 απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης τονίζοντας πως «είναι άκυρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης