ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία με την Λιβύη

AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του μνημονίου με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. 

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία με την Λιβύη για τη Μεσόγειο θα εγκριθεί σήμερα από την Εθνοσυνέλευση», υποστηρίζοντας ότι «με τη συμφωνία κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ειρήνη».

Δείτε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (αγγλικά, τουρκικά και αραβικά)

Mε το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Με τη συμφωνία η Αγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες βάσει των οποίων επιχειρείται η οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, είναι οι εξής:

Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως αναμενόμενη, ωστόσο ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Και αυτό γιατί μόλις χτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε πως επρόκειτο για ένα τετ-α-τετ με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πως η συνάντηση ξεκίνησε με καχυποψία και από τις δύο πλευρές.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από τα παγωμένα βλέμματα και την τυπική χειραψία των δύο ανδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης