Σεισμός στην Αλβανία: «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες - Τουλάχιστον 47 νεκροί
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια που προκλήθηκαν από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, ενώ πάνω από 750 εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί.
Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώθηκαν σε ένα σπίτι που έχει καταρρεύσει και στην οποία έμενε μία πολυμελής οικογένεια στο Δυρράχιο, 33 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Οι σοροί πέντε ανθρώπων έχουν ήδη ανασυρθεί από τα συντρίμμια του σπιτιού, ενώ ο μοναδικός επιζών είναι ένα αγόρι 17 ετών. Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τρία ακόμα μέλη της οικογένειας που αγνοούνται.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης στο Θουμάνι, που επίσης έχει «χτυπηθεί» σοβαρά από τον σεισμό, ολοκληρώθηκαν νωρίς την Πέμπτη, μετά την ανάσυρση έξι σορών κατά τη διάρκεια της νύχτας, από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατέρρευσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας, περισσότεροι από 750 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες να εγκλωβιστούν σε κτήρια που κατέρρευσαν.
Έντονη ήταν η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον κύριο σεισμό καθώς μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις μετασεισμοί μεγέθους που ξεπερνά τα 5 Ρίχτερ, δυσχαιρένοντας το έργο των διασωστών.
Ένας ακόμα μετασεισμός μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους. Τουλάχιστον ένα κτήριο καταστράφηκε περαιτέρω από τον συγκεκριμένο μετασεισμό, την ώρα που συγγενείς θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί για τη κηδεία των οικείων τους.
Ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί
Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της οικογένειας Ρέτσι στο Δυρράχιο: ο 54χρονος Έντουαρντ, η 49χρονη Ντολόρα, ο 21χρονος γιος τους Κλάους και η 25χρονη κόρη τους Κρίστι πέθαναν όταν το κτήριο όπου έμεναν κατέρρευσε.
Οι αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να μην επιστρέψουν σε κανένα κτήριο που έχει υποστεί ζημιές, μέχρις ότου οι μηχανικοί να ελέγξουν την ασφάλειά του.
Ενόσω τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούν στα ερείπια, παρά τις μειωμένες πιθανότητες εύρεσης επιζώντων, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το γιατί στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν κτήρια ενώ σε άλλα δεν έχουν καν καταγραφεί ζημιές. Για μερικούς, η ευθύνη ανήκει στις κακές πρακτικές οικοδόμησης καθώς και στη διαφθορά που επικρατεί στην ανερχόμενη οικοδομική βιομηχανία της Αλβανίας.
«Κανένας κατασκευαστικός κανόνας δεν έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της μετακομμουνιστικής περιόδου» που άρχισε τη δεκαετία του 1990, δήλωσε στο Associated Press ο 74χρονος πολιτικός μηχανικός, Γιοργκάκ Στάσι. «Τα έργα δεν διαθέτουν σεισμολογικές και γεωλογικές μελέτες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος προτείνει τη λήψη δραστικών μέτρων από την κυβέρνηση, όπως η ανάσχεση όλων των οικοδομικών κατασκευών και η εξασφάλιση επαρκούς χώρου μεταξύ των κτηρίων, σημειώνοντας ότι οι πολεοδομικές άδειες κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού στη γειτονική χώρα προέβλεπαν την ανέγερση κτηρίων έως και πέντε ορόφων σε αντιδιαστολή με το σήμερα, που επιτρέπεται η ανέγερση έως και 15 ορόφων.
«Με τόσο δυνατούς, καταστροφικούς σεισμούς και σε συνδυασμό με το ότι έχουμε χτίσει παντού χωρίς σεβασμό στους κανόνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε καταστροφές», είπε ο Στάσι.
Αρκετοί κάτοικοι στο Θουμάνι –πλέον άστεγοι- κοιμήθηκαν σε σκηνές για δεύτερη νύχτα, αρνούμενοι να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες απεγκλωβισμού. Περίπου 2.100 άνθρωποι κοιμούνται από την Τρίτη σε σκηνές, με την αλβανική κυβέρνηση να δεσμεύεται για την παροχή νέων σπιτιών εντός του 2020.
Ενισχύονται οι αποστολές ομάδων διάσωσης
Στα Τίρανα μεταφέρθηκαν ήδη τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού για τη σίτιση των πληγέντων του πρόσφατου σεισμού.
Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στη γειτονική χώρα κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ενισχύει την αποστολή της στέλνοντας μέσω δύο στρατιωτικών αεροσκαφών ακόμα 52 πυροσβέστες και 12 τόνους βοήθειας, ενώ η Ελβετία στέλνει 15 ειδικούς.