ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένες αντιδράσεις για το «δώρο» Τραμπ στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

Οργισμένες αντιδράσεις για το «δώρο» Τραμπ στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Patrick Semansky

Η διπλωματία της Κίνας κάλεσε εκ νέου τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Τέρι Μπράνσταντ και απαίτησε η Ουάσιγκτον να πάψει αμέσως να επεμβαίνει στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λε Γιουτσένγκ, κάλεσε τον Μπράνσταντ για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία μία ημέρα μετά την επικύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δύο νομοθετημάτων υποστήριξης των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, παρά τις ενστάσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή και τη «βδελυγμία» του Πεκίνου, το οποίο απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα, σε «αυστηρά αντίμετρα» κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε, εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Τα δύο νομοσχέδια «αποκαλύπτουν τις κακόβουλες προθέσεις» της Ουάσιγκτον, ανέφερε δελτίο Τύπου σε πολύ υψηλούς τόνους που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική διπλωματία.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν αδιάντροπα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ξυλοκοπούνται, τραυματίζονται και καίγονται (...) από βίαιους εγκληματίες».

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση των νομοθετημάτων, επιχειρηματολογώντας ότι στέλνει «καταφανώς λάθος μήνυμα» στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Η κινεζική αντιπροσωπεία στο Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκε επίσης από το γραφείο σύνδεσης της πόλης με την Κίνα που έκρινε ότι θα οδηγήσει στη συνέχιση «των ταραχών και του χάους» στο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας.

Κατά το κινεζικό ΥΠΕΞ, θα υπάρξει λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ ενεργώντας μονομερώς και «αυθαίρετα», πάντως σε κάθε περίπτωση η «επέμβαση» της Ουάσιγκτον είναι «καταδικασμένη να αποτύχει». Η κυβέρνηση του Τραμπ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων, κατά την ίδια πηγή.

Ο Τραμπ δίστασε για μερικές ημέρες να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, που φοβόταν πως θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη της λεγόμενης συμφωνίας «πρώτης φάσης» ανάμεσα στη χώρα του και την Κίνα για το εμπόριο εντός του έτους.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, που έχει επιδιώξει να καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ότι επικύρωσε τα νομοθετήματα λόγω του «σεβασμού» του προς «τον πρόεδρο Σι, την Κίνα, και το λαό του Χονγκ Κονγκ», με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Ο συμφιλιωτικός τόνος της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου προφανώς δεν άρκεσε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε το Χονγκ Κονγκ είναι το Χονγκ Κονγκ της Κίνας», τόνισε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

«Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερικής υποθέσεις της Κίνας και καμία ξένη κυβέρνηση ή δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει» σε αυτές, συνέχισε, κάνοντας λόγο περί κίνησης που αποτελεί απόδειξη του «ηγεμονισμού» της Ουάσινγκτον.

Έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ , με τη σειρά της, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επικύρωση νομοσχεδίων στις ΗΠΑ, επιχειρηματολογώντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις που διαρκούν σχεδόν έξι μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης, οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ εναντιώνονται σθεναρά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να υπογράψει τα δύο νομοσχέδια, προβλέπουν ότι η κίνηση θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και την Ουάσινγκτον, θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν — μεταξύ διαφόρων άλλων μέτρων:

  • Tην επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.
  • Την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας.

Ακόμη, προβλέπουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογεί κάθε χρόνο και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσιγκτον.

Η κατάσταση στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας παραμένει έκρυθμη τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες, αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που θεωρείται πως δεν έχει προηγούμενο από την παράδοσή της υπό όρους στην Κίνα από την άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη Βρετανία το 1997.