Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: Η «βαριά» ατζέντα, οι στόχοι & οι αντιδράσεις
Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό καθώς οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας στην βορειοανατολική Συρία, η στροφή Ερντογάν στη Ρωσία για βοήθεια και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικάνικο κοινοβούλιο, επιβάρυναν - έτι περισσότερο - τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Η ατζέντα της συνάντησης είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς θα συζητηθεί το θέμα της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία – υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την πώληση των αεροσκαφών F-35 λόγω αυτού – αλλά και η επίθεση της Άγκυρας στους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία.
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Τουρκία έναν από τους σημαντικότερους σύμμαχους των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες δεκαετίες, εμμένει στις οικονομικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η σχέση των δύο χωρών και σημειώνει πως έχουν αρκετά κοινά σημεία ώστε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
Οι στόχοι Τραμπ
Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ είναι να πειστεί ο Ερντογάν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει τους S-400 και να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία στη Συρία, εξήγησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.
«Θέλουμε να τα οριστικοποιήσουμε», πρόσθεσε αναφερόμενος και στα δύο θέματα.
Αν η Τουρκία συμφωνήσει, τότε κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα της επιτρέψει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 και θα της προσφέρει μια εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Άγκυρα προς το παρόν, όμως, δεν έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα υποχωρήσει. «Ένα ζήτημα, όπως η υποχώρηση της Τουρκίας από την αγορά των S-400, δεν είναι στην ατζέντα», αντέδρασε Τούρκος αξιωματούχος.
Οι «βλέψεις» Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε χθεσινή του τοποθέτηση σημείωσε πως παρά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με Ρωσία και ΗΠΑ, δεν έχουν αποχωρήσει όλοι οι Κούρδοι από τη «ζώνη ασφαλείας» κάτι που θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Πλην αυτού, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να πείσει τις ΗΠΑ να συνεχιστεί η διαδικασία για την αγορά των F-35, αλλά και να σταματήσει τη δίωξη κατά του στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.
«Έχουμε την ίδια άποψη με τον πρόεδρο Τραμπ: επιθυμούμε να λύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας παρά τα σύννεφα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος προτού αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.
«Έχουμε σημειώσει σημαντικές προόδους σε πολλά ζητήματα, παρά τις απόπειρες για γραφειοκρατικό και πολιτικό σαμποτάζ από απομεινάρια της προηγούμενης κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Πηγή: Presidential Press Service via AP, Pool
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ και καταγγελίες κατά της Τουρκίας
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με πολλούς να κρίνουν ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να έχει προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.
Τον περασμένο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων και του στρατού της χώρας, σχετικά με την εισβολή στη Συρία και την επίθεση στους Κούρδους.
Στη Γερουσία, δύο Δημοκρατικοί κατέθεσαν τροπολογία μέσω της οποίας επικρίνουν την Τουρκία, κατηγορώντας την για στοχοποίηση δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, αντιφρονούντων και μειονοτήτων, μεταξύ άλλων. Όπως ανέφεραν, η τουρκική κυβέρνηση έχει απολύσει και θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 130.000 δημόσιους λειτουργούς.
Η γερουσιαστής Τζεϊάν Σάχεν, με τη σειρά της, εξέφρασε την άποψη πως «δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε ο τόπος» για τη φιλοξενία ενός «δικτάτορα».
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε πως ο Τραμπ δεν επιβραβεύει τον Ερντογάν με αυτή τη συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας πως είναι μία διπλωματική κίνηση. Όπως σημείωσε, απαιτούνται συνομιλίες υψηλού επιπέδου λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Συρία, με τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε πως μελετώνται οι καταγγελίες κατά της Τουρκίας περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θέλησε όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας στάθηκε και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «ένα ακόμη στρατηγικό λάθος και τρομερή κατάχρηση της εξουσίας της Προεδρίας».
Η Άγκυρα, όπως είπε, έχει τα τελευταία χρόνια λάβει μία σειρά από αποφάσεις με τις οποίες χωρίζει το δρόμο της από το ΝΑΤΟ, ενώ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για νομιμοποίηση των επιβλαβών πολιτικών του Ερντογάν. Τέλος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο, έναν αυταρχικό ηγέτη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.