ΚΟΣΜΟΣ

Προετοιμάζεται για σκληρότερη στάση η κεντρική Ευρώπη απέναντι στους πρόσφυγες

REUTERS/Yves Herman

Οι ηγέτες των χωρών της ομάδας V4 (Ομάδα Βίζεγκραντ) της Κεντρικής Ευρώπης θα συναντηθούν στις 15 Φεβρουαρίου με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, όπως έγραψε σήμερα στο twitter ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Η συνάντηση των πρωθυπουργών της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα πραγματοποιηθεί ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 18-19 Φεβρουαρίου, όπου θα αξιολογηθεί η πορεία επίλυσης της προσφυγικής κρίσης.

Η ομάδα του Βίζεγκραντ έχει προβάλλει αίτημα για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιτίθεται σθεναρά στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ευρώπη.

Η ομάδα Βίζεγκραντ, είναι μια ομάδα χωρών με πολιτική και περιφερειακή συνεργασία που συγκροτήθηκε το 1991 από τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 περιλαμβάνει τέσσερις χώρες, δεδομένου ότι τόσο η Τσεχική Δημοκρατία όσο και η Σλοβακική Δημοκρατία, που προέκυψαν από αυτή, αποτελούν μέλη της.

Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, είχε ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα σταματούν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

"Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας", δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία, υιοθετώντας μια πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Είναι θετικό που η Τουρκία υποσχέθηκε μια γραμμή άμυνας εκεί, ωστόσο εμείς πρέπει να χτίσουμε μια δική μας άμυνα, με τις δικές μας δυνάμεις, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να σταματήσουμε, όχι να περιορίσουμε, να σταματήσουμε τους μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος επί της ουσίας προτρέπει να σταματά η ευρωπαϊκή μεθόριος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι σ’ εκείνα της χώρας μας με την Τουρκία.

Με μια "τελετουργική αυτοκτονία" μπορεί να συγκριθεί η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει αμέσως το κύμα των προσφύγων που εισέρχεται στους κόλπους της.

"Αισθάνομαι ότι τώρα στην ΕΕ προχωρούμε σε μια τελετουργική αυτοκτονία", δήλωσε στην τσεχική εφημερίδα Pravo ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, γνωστός για την αντιμεταναστευτική ρητορική του.

Η Σλοβακία έχει μαζί με τη γειτονική της Ουγγαρία προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την αναδιανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

Η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο έχει την σημασία της, αφού αναμένεται να λάβουν κοινές αποφάσεις να συγκροτήσουν μέτωπο με κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετεγκατάσταση προσφύγων.

Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης