ΚΟΣΜΟΣ

«Nazinotstand»: Σε κόκκινο συναγερμό η Δρέσδη λόγω της διογκούμενης απειλής της ακροδεξιάς

AP / MARKUS SCHREIBER

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς έχει ανοίξει η Δρέσδη, επισημαίνοντας τον «κίνδυνο των Ναζί», λόγω της ρατσιστικής δραστηριότητας ακραίων στοιχείων στη γερμανική αυτή πόλη κατά το τελευταίο διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης αποφάσισε να περάσει ένα ψήφισμα, με το οποίο απηύθυνε σαφή προειδοποίηση ότι η Ακροδεξιά ενισχύεται στην πόλη.

«Η λέξη “Nazinostand” είναι ένας υπερβολικός χαρακτηρισμός, για το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – παρόμοιο με εκείνο της κλιματικής αλλαγής – με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό να βρίσκεται στο μέσο της κοινωνίας», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Μαξ Άσενμπαχ, στο CNNi.

Ο Άσενμπαχ, ο οποίος έθεσε επί τάπητος στο δημοτικό συμβούλιο το ψήφισμα, υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή ήταν συμβολική και δεν θα έχει νομικές συνέπειες, αλλά λειτουργούσε ως ένα μέσο επισήμανσης της σοβαρής απειλής που συνιστά η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στη Δρέσδη.

Σημειώνεται πως η πόλη αυτή στ’ ανατολικά της Γερμανίας συνέδεσε το 2013 το όνομά της με την ανάδυση του ακραίου κινήματος PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης), το οποίο ακόμη και σήμερα πραγματοποιεί τακτικά πορείες στη Δρέσδη.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα βρίσκεται στο ζενίθ του στο κρατίδιο της Σαξονίας, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Δρέσδη: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (γερμ. Alternative für Deutschland – AfD) κέρδισε το 27,5% των ψήφων στις εκλογές του κρατιδίου το 2019.

Το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στο εθνικό κοινοβούλιο της Γερμανίας έπειτα από 60 χρόνια, όταν ήρθε τρίτο σε ποσοστό ψήφων κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017.

Ο Άσενμπαχ δήλωσε ότι το ψήφισμά του, το οποίο προωθήθηκε, ώστε να φανεί η δέσμευση για μια «δημοκρατική, ανοικτή και πλουραλιστική κοινωνία», εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη με ψήφους 39 υπέρ έναντι 29 κατά.

«Εδώ και χρόνια, οι πολιτικοί δεν έχουν κατορθώσει να θέσουν εαυτούς ξεκάθαρα και ομόφωνα ενάντια στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και να τους θέσουν εκτός νόμου», υπογράμμισε ο Άσενμπαχ στο CNNi, προσθέτοντας ότι επιθυμία του ίδιου ήταν το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες των πολιτών, την παιδεία και τον πολιτισμό στην πόλη.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντίθετες φωνές. Εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που ψήφισε κατά της απόφασης, έκανε λόγο για «εσκεμμένη πρόκληση».

Ο Γιαν Ντονχάουζερ, επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης υποστήριξε στο CNNi ότι δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι τα όσα αναφέρονται μέσα στο ψήφισμα, προκαλούν ζημιά στη διεθνή φήμη της πόλης.

«Η επιλογή των λέξεων στον τίτλο του κειμένου αυτού δεν αποδίδει καμία δικαιοσύνη στα όσα πραγματικά συμβαίνουν στην πόλη μας: η τεράστια πλειονότητα των κατοίκων ούτε είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές ούτε τάσσονται κατά της δημοκρατίας», ανέφερε ο Ντονχάουζερ.

Δρέσδη: Μια πολύπαθη πόλη

Ωστόσο, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής ομάδας, η Ιστορία της Δρέσδης, ιδίως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μόνο ρόδινη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Αν ανατρέξει κανείς στις ιστορικές πηγές, θα διαπιστώσει πόσο υπέφερε η πόλη αυτή από το ναζιστικό ζυγό.

Η Δρέσδη βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τις συμμαχικές δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε τέσσερις αεροπορικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από τις 13 έως και τις 15 Φεβρουαρίου του 1945.

Σύμφωνα με τα επίσημα ιστορικά στοιχεία της πόλης, περισσότεροι από 3.900 τόνοι βομβών ισοπέδωσαν την πόλη, με τον τελικό απολογισμό των θυμάτων να εκτιμάται περί τους 27.000 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου.

German city of Dresden declares 'Nazi emergency', By Amy Woodyatt CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης