ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απογοήτευση από την απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απογοήτευση από την απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία
EPA/ERIK S. LESSER

Απογοήτευση για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις «έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες» της Βόρειας Μακεδονίας, «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ant1, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια «ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος και συνέχισε:

«Και εμείς είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και να συμφωνήσει ώστε να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις προσχώρησης».

«Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταλήξουν σε συναίνεση για μια θετική απόφαση πολύ πριν από τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον προσεχή Μάιο, η οποία θα στηρίξει περαιτέρω την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του χθες, Τρίτη, στο Euronews, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε κίνητρο για τη χώρα του, αλλά και την Αλβανία, να συνεχίσουν στο σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε μεταξύ άλλων ο ο Ζόραν Ζάεφ.