ΚΟΣΜΟΣ

Zώνη Σένγκεν: Προς επέκταση των ελέγχων στα σύνορα για 2 χρόνια

REUTERS/Pascal Rossignol

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση στην διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν εάν δεν μπορέσουν κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και η Ιταλία τις ερχόμενες εβδομάδες, να ελέγξουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. 

Το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει τη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση μέχρι και δύο χρόνια των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων έδωσε σήμερα το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Άμστερνταμ. Κατά τη διάρκειά του, αρκετοί ήταν αυτοί που κατέδειξαν ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει στην αποκοπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

«Για την ώρα οι εσωτερικοί έλεγχοι μπορούν να ισχύσουν μόνο για μια περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Όμως το ανεπανάληπτο κύμα αιτούντων άσυλο που ανάγκασε τα κράτη να επαναφέρουν τους ελέγχους σε εθνικό επίπεδο δεν έχει υποχωρήσει» είπε ο Κλάας Ντάικχοφ, υφυπουργος Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας και προεδρεύων του συγκεκριμένου συμβουλίου.

΄Ετσι τα κράτη μέλη της Ένωσης καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την πρακτική και νομική βάση ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν , δήλωσε ο Ντάικχοφ.

Αναπτύσσεται η Frontex στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο έδωσε «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό» και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο». Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε μάλιστα τη θετική στάση του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ προς αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, ο Ντάικχοφ δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει «μεγάλης στήριξης» από τα κράτη μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη μέλη διατηρούν την «πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων». Γι αυτό, εξήγησε, πρέπει να επιτευχθεί η «σωστή ισορροπία» μεταξύ των δύο. «Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται υπερβολική πίεση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν», δήλωσε ο Ντάικχοφ και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους πρέπει να είναι σεβαστή».

Σύγκρουση Αυστρίας- Ελλάδας για τη Σένγκεν

Νωρίτερα, προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχε εκτοξεύσει νέες απειλές για έξοδο της χώρας μας από τη συνθήκη Σένκεν.

Όπως είπε , είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε:

«Tα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης (...) είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Στην Αυστριακή υπουργό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων Κωνσταντίνος Κούτρας

«Θα συνιστούσαμε στην Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό. Θα πρέπει η Αυστριακή Υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη. Θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης