ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το χάος με το Brexit: Η παράταση, οι πρόωρες εκλογές και το «Plan B» του Τζόνσον

AP Photo/Frank Augstein

Στάση αναμονής τηρούσαν τις τελευταίες ημέρες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας αναμένοντας τις εξελίξεις σχετικά με την παράταση του Brexit και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.

Το ένα κομμάτι του παζλ συμπληρώθηκε σήμερα, όμως, από πλευράς της Ε.Ε. Τα κράτη μέλη της Ένωσης αποφάσισαν να δώσουν μία νέα, τρίμηνη παράταση στο «διαζύγιο», δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποχωρήσει και πριν από την 31η Ιανουαρίου του 2020, εάν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες.

Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.

Η πρόταση προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το προσύμφωνο.

Θετική εξέλιξη για το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Θεωρητικά, η σημερινή εξέλιξη ευνοεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα, καθώς πλέον η Βρετανία θα έχει τον χρόνο να οργανώσει την προεκλογική περίοδο και τις εκλογές πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας του Brexit.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έχει καταλάβει πλέον πως η διενέργεια εκλογών δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο για να γίνει δεκτό το αίτημά του. Άρα, θα χρειαστεί και τις ψήφους βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.

Οι Εργατικοί επιμένουν πως δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση να πάει η χώρα στις κάλπες εάν δεν διασφαλιστεί η αποφυγή του άτακτου Brexit. Δεν έχουν διευκρινίσει επακριβώς τις εγγυήσεις που θέλουν και όλα αναμένεται να κριθούν στο κατά πόσο ικανοποιητική κρίνουν την τρίμηνη περίοδο χάριτος που δόθηκε από την Ε.Ε. Ωστόσο, ο ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, μπορεί ακόμη να ισχυριστεί πως η απειλή του άτακτου Brexit είναι ζωντανή.

Ποιο είναι το plan b του Τζόνσον, λοιπόν;

Εάν οι Εργατικοί συνεχίσουν να θέτουν βέτο στις πρόωρες εκλογές, θα απομονωθούν. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενδιαφέρονται για τις εκλογές, παρότι έως τώρα στήριζαν τη στάση του Κόρμπιν.

Τα δύο αυτά κόμματα ενδέχεται να στηρίξουν την προσπάθεια του Τζόνσον να πάει τη Βρετανία στις κάλπες, σε αντάλλαγμα, όμως, θα ζητήσουν να είναι η 31η Ιανουαρίου η ημερομηνία της εξόδου. Αυτό θα οδηγούσε τον Βρετανό πρωθυπουργό στο «πάγωμα» των όποιων σχεδίων του να περάσει η συμφωνία που συνήψε με την Ε.Ε. από το Κοινοβούλιο, άρα να βγάλει νωρίτερα την Βρετανία από την ευρωπαϊκή «οικογένεια».

Για να μπορέσει ο Τζόνσον να πάει σε εκλογές σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο - με την ψήφο των δύο προαναφερθέντων κομμάτων - νομοσχέδιο που θα του επιτρέπει να κηρύξει πρόωρες εκλογές με απλή πλειοψηφία και όχι πλειοψηφία δύο τρίτων.

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα, Δευτέρα, να λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Σε γραπτή του ανακοίνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο ίδιος αναφέρει:

Σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει το αίτημα των πρόωρων εκλογών, θα προτείνω στην Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα να ορίσει την 12η Δεκεμβρίου ως ημέρα των γενικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί τα μεσάνυχτα της 6ης Νοεμβρίου.

Έσπασε το κοινό μέτωπο των κομμάτων αντιπολίτευσης

Οι εξελίξεις, έχουν οδηγήσει σε διχασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τα πρώτα ρήγματα στην κοινή γραμμή αντιμετώπισης των σχεδίων του Τζόνσον, εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP ανακοίνωσαν ένα σχέδιο που προωθούσε τις γενικές εκλογές, παρά τις αντιδράσεις των Εργατικών.

Η άκαμπτη στάση των Εργατικών ως προς τις εκλογές φαίνεται πως τους έχει απομονώσει πλήρως.

Ήδη ο ηγέτης του SNP, μέσω Twitter, πανηγύρισε την ήττα του Τζόνσον (σ.σ. σχετικά με τη νέα παράταση) και ζήτησε η χώρα να πάει σε εκλογές.

Αντιδράσεις εντός της Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τις σημερινές αποφάσεις ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα που άπτονται του Brexit, δήλωσε ανακουφισμένος «που δεν κατέληξε κανείς σε κάποιο χαντάκι». Πρόκειται για ξεκάθαρη αναφορά στις δηλώσεις που είχε κάνει προ ολίγου διαστήματος ο Μπόρις Τζόνσον όταν έπρεπε να ζητήσει παράταση του «διαζυγίου». «Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι, από το να ζητήσω παράταση», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Φέρχοφστατ σημείωσε πως η υπομονή της Ε.Ε. τελειώνει και πως αυτή η παράταση ενδεχομένως να είναι η τελευταία.

«Η αβεβαιότητα του Brexit έχει τραβήξει πάρα πολύ», έγραψε στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης