Αργεντινή: Ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες εξελέγη πρόεδρος της χώρας
Ο κεντροαριστερός περονιστής πολιτικός Αλμπέρτο Φερνάντες εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής επικρατώντας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.
Ο Φερνάντες διαβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι και θα συζητήσει μαζί του σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζεται από οικονομική κρίση.
Ο Φερνάντες επέμεινε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας (45 εκατομμύρια) βρίσκεται αντιμέτωπος με ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και την παράλυση της δραστηριότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής.
Με πάνω από το 90% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Αλμπέρτο Φερνάντες συγκέντρωνε 47,79% των ψήφων και ο Μαουρίσιο Μάκρι 40,71%, αποτέλεσμα που σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Η συμμετοχή πλησίασε το 80%, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μιλώντας νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο Μάκρι αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Φερνάντες, προσθέτοντας πως τον προσκάλεσε να πάει στο προεδρικό ανάκτορο σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, που θεωρεί ουσιώδη για την εξασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.
Ο Φερνάντες, έχοντας στο πλευρό του την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, προειδοποίησε ότι «οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες», εν μέσω των ηχηρών επευφημιών των υποστηρικτών του. «Ασφαλώς θα συνεργαστούμε [με την απερχόμενη κυβέρνηση] με όποιον τρόπο μπορούμε, όμως το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο λαός της Αργεντινής να πάψει να υποφέρει μια για πάντα», πρόσθεσε. Τόνισε πως η μεγάλη πόλωση των τελευταίων μηνών, «το “εμείς” και “αυτοί”, έχει πλέον τελειώσει».
Η σαρωτική νίκη από τον πρώτο γύρο ήταν «πολύ σαφής έκφραση της βούλησης του λαού της Αργεντινής», επισήμανε ο Φελίπε Σολά, σύμβουλος του Φερνάντες στο κόμμα του, το Μέτωπο για Όλους.
Ο Φερνάντες ήταν το φαβορί ήδη από τον Αύγουστο, όταν είχε σαρώσει στις προκριματικές εκλογές, καταγράφοντας διαφορά 17 μονάδων έναντι του Μάκρι, που είχε θεωρηθεί αδύνατο να καλυφθεί.
«Ο Αλμπέρτο κέρδισε, είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια», είπε η Πάολα, 35 χρονών, εργαζόμενη στον δημόσιο τομέα. «Η έξαψη και οι προσδοκίες μας οφείλονται στο ότι ξέρουμε ότι θα αποκτήσουμε ξανά μια κυβέρνηση που σκέφτεται τον λαό», πρόσθεσε η ίδια.
Η Αργεντινή, που κατατάσσεται κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές σιτηρών και βρίσκεται στην πρωτοπορία σε τομείς όπως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση και εξαιτίας αυτού πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό που θα έρθει. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε όλοι», είπε χθες ο Φερνάντες καθώς ψήφιζε στο Μπουένος Άιρες.
Η κατάσταση της οικονομίας σφράγισε την τύχη του 60χρονου Μάκρι, καθώς η χώρα βρισκόταν σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο, η αναπτυξιακή προοπτική έχει σκοτεινιάσει, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 50%, οι θέσεις εργασίας μειώνονται, ενώ το ποσοστό της φτώχειας ανεβαίνει με ραγδαίο ρυθμό.
Η κρίση πυροδοτήθηκε το 2018, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο άρχισε να κατρακυλάει και το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, αναγκάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο να ζητήσει δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα δανείστηκε εν τέλει 57 δισεκ. δολάρια από το ΔΝΤ.
Ο Φερνάντες καλείται να διεξαγάγει τις κρίσιμες συνομιλίες με τους πιστωτές εν μέσω των ανησυχιών ότι η Αργεντινή ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως εκείνη του 2001, από την οποία η χώρα χρειάστηκε χρόνια για να συνέλθει.
Το πέσο υπέστη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κατά 5,86% την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας σε μια ισοτιμία 65:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στις τράπεζες σχηματίστηκαν ουρές πολιτών που ήθελαν να αγοράσουν δολάρια ή να κάνουν αναλήψεις. Μετά τις προκριματικές εκλογές, οι αποταμιευτές απέσυραν 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους, ή το 36,4% του συνόλου των καταθέσεων.
Ο Αλμπέρτο Φερνάντες έκανε προσπάθειες να καθησυχάσει τους πολίτες, τονίζοντας «θα σεβαστούμε τις αποταμιεύσεις σας», σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την επάνοδο του corralito, της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το 2001 για να τερματιστεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.