ΚΟΣΜΟΣ

H Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση - Δείτε τα έγγραφα

H Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση - Δείτε τα έγγραφα
AP Photo/Petros Karadjias

Για «εθνοκάθαρση» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων κατά τη περίοδο 1963-1974 κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους η Τουρκία, μέσω επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στην επιστολή με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, o Φεριντούν Σινιρλίογλου αναφέρεται σε δήλωση του Έλληνα μονίμου αντιπροσώπου και σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 74η Γενική Συνέλευση και ισχυρίζεται πως «το Κυπριακό δεν είναι θέμα “εισβολής” ή “κατοχής” αλλά ζήτημα της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, που καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1964».

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ υποστηρίζει πως η διαίρεση του νησιού άρχισε το 1963, «όταν οι Ελληνοκύπριοι έδιωξαν Τουρκοκύπριους από τα όργανα συνεργασίας και τους θεσμούς, καθώς και από τα σπίτια τους, κατά παράβαση των συνθηκών του 1960...από το 1963 ως το 1974 οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν μια ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Τουρκοκυπρίων, που έπρεπε να ζουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού».

turkey UN 1
turkey UN 2




Πηγή: undocs.org

«Όταν αυτό κατέληξε σε πραξικόπημα το 1974, με σκοπό την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960...από τότε οι τουρκικές δυνάμεις είναι ο μόνος παράγοντας που αποτρέπει την επανάληψη των παλαιότερων τραγωδιών», αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, ο Σινιρλίογλου εκφράζει τη δέσμευση της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, προχωρώντας και στα του φυσικού αερίου.

«Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας», τονίζει.

Σχετικά με το Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές».

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».