ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει δια της βίας Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους

(AP Photo/Hussein Malla)

Η Τουρκία στέλνει διά της βίας Σύρους πρόσφυγες σε μια περιοχή της Συρίας κοντά στα σύνορα όπου σκοπεύει να εγκαθιδρύσει μια «ζώνη ασφαλείας», παρόλο που η σύγκρουση εκεί δεν έχει λήξει, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Τουρκία φιλοξενεί αυτή την ώρα κάπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όμως, με την τουρκική κοινή γνώμη να δυσφορεί με την πάροδο του χρόνου για την παρουσία της, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επανεγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας που σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως περισσότεροι από 350.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους.

Στην αναφορά της, η Αμνηστία επισημαίνει πως πρόσφυγες με τους οποίους μίλησε είπαν ότι δέχονται απειλές ή αναγκάζονται με φυσική βία από την τουρκική αστυνομία να υπογράψουν έγγραφα όπου δηλώνουν ότι επιστρέφουν οικειοθελώς στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα, η Τουρκία θέτει τις ζωές των Σύρων προσφύγων σε σοβαρό κίνδυνο αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν σε μια πολεμική ζώνη», ανέφερε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Αμνηστία δήλωσε πως πιστεύει ότι ο αριθμός των αναγκαστικών επιστροφών τους τελευταίους μήνες ανέρχεται σε εκατοντάδες, βασισμένη σε συνεντεύξεις που διενήργησε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά είπε ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει 20 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την Άγκυρα στην αναφορά της Αμνηστίας αλλά κατά το παρελθόν η τουρκική κυβέρνηση είχε αρνηθεί ότι στέλνει Σύρους πίσω στην πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους.

Στους Σύρους που απελαύνονται λένε γενικά ότι δεν έχουν καταγραφεί ή ότι ζουν εκτός της τουρκικής επαρχίας όπου έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την αναφορά, όπου προστίθεται πως άνθρωποι απελαύνονται επίσης και από επαρχίες στις οποίες είχαν καταγραφεί.

Η Άννα Σι, ερευνήτρια της Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, δήλωσε πως στην Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ότι φιλοξένησε τόσους πολλούς Σύρους για πολλά χρόνια και προσέθεσε: «Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γενναιοδωρία αυτή ως δικαιολογία για να περιφρονεί το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο απελαύνοντας ανθρώπους σε μια ενεργή ζώνη συγκρούσεων».

Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) συγκέντρωσε τις μαρτυρίες 14 Σύρων οι οποίοι δηλώνουν ότι απελάθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου στην Ιντλίμπ, μια βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, η οποία βομβαρδίζεται τους τελευταίους μήνες από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους.

Σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα η Τουρκία και Ρωσία προβλέπει ότι μαχητές της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) θα αποσυρθούν από μια λωρίδα 30 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και ότι θα επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν εκεί «με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο».

Απευθυνόμενος στους διεθνείς ηγέτες στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε φιλόδοξες προτάσεις για την οικοδόμηση δεκάδων νέων χωριών και πόλεων στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak γράφει σήμερα πως η ζωή θα «εξομαλυνθεί» στις συριακές συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν τώρα που η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία θα ανοικοδομήσει δύο πόλεις που καταστράφηκαν έπειτα από χρόνια πολέμου, θα εγκαθιδρύσει δυνάμεις ασφαλείας και δικαστικό σύστημα εκεί και θα εργαστεί για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης