ΚΟΣΜΟΣ

«Άρωμα Πινοσέτ» στη Χιλή: 18 νεκροί στις ταραχές – Ο στρατός στους δρόμους

AP Photo/Esteban Felix

Σκηνές που θυμίζουν τις μέρες του Πινοσέτ διαδραματίζονται στους δρόμους της Χιλής.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό εξελίχθηκαν σε ανοιχτή εξέγερση. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε τον στρατό για να επιβάλει την τάξη και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην καταστολή της εξέγερσης, στο πλευρό της αστυνομίας. Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας.

Ο αιματηρός απολογισμός

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 18 νεκροί. Μεταξύ αυτών και ένα τετράχρονο αγόρι που έχασε τη ζωή του, όταν ένας ένας οδηγός, σε κατάσταση μέθης, έπεσε με το όχημά του πάνω σε πλήθος διαδηλωτών. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και 11 άλλοι σε πυρκαγιές και λεηλασίες, ιδίως σε πολυκαταστήματα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας γνωστοποίησε ότι δύο από τους νεκρούς των επεισοδίων στη Χιλή ήταν κολομβιανοί υπήκοοι, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, τουλάχιστον 239 πολίτες έχουν τραυματιστεί, καθώς επίσης και πενήντα αστυνομικοί και στρατιωτικοί, ενώ 2.643 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), ανεξάρτητη αρχή, υπογράμμισε ότι από τους τραυματίες, οι 84 φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Προσπάθεια κατευνασμού

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η κοινωνική οργή. Μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του.

Ο τόνος τους ήταν θεαματικά διαφορετικός σε σύγκριση με προηγούμενο διάγγελμά του, όταν εμφανίστηκε αδιάλλακτος έναντι των διαδηλωτών και διατράνωσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

Κρίση του μοντέλου

Φαίνεται ότι οι ταραχές αναδεικνύουν την κρίση του οικονομικού μοντέλου που ακολούθησε η Χιλή τις τελευταίες δεκαετίες. «Αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, αλλά στην κατάσταση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Στις συντάξεις πείνας, τις ουρές στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών, τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία, τις τιμές των φαρμάκων, τους χαμηλούς μισθούς», είπε χαρακτηριστικά ο Ορλάντο, 55 ετών, που συμμετέχει στις διαδηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης