ΚΟΣΜΟΣ

Κούρδοι της Συρίας: «Δεν παραδίδουμε τη γη μας» -14 άμαχοι νεκροί παρά την εκεχειρία

AP Photo/Baderkhan Ahmad

Μία ημέρα μετά τη συμφωνία Πενς - Ερντογάν για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι άλλες πλευρές που εμπλέκονται στη συριακή κρίση (Ρώσοι, Άσαντ) αποδέχονται τη συμφωνία.

Για την ακρίβεια δεν είναι καν ξεκάθαρο πώς μεταφράζεται η συμφωνία στην πράξη, δηλαδή τι μήκος θα έχει η ζώνη ασφαλείας που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στο πεδίο της μάχης τα κέρδη του τουρκικού στρατού είναι σχετικά μικρά, ενώ οι γραμμές αντίστασης των SDF κρατάνε ακόμα.

Διαπραγματεύσεις

Το CNN Greece συνομίλησε σήμερα το απόγευμα με τον Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπο στην Ελλάδα του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας).

Το PYD αποτελεί το πολιτικό σκέλος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που είναι η βασική δύναμη των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων).

Ο κ. Μουσλέμ μας είπε:

«Εδώ και μερικές μέρες διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των SDF και του τουρκικού κράτους, με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών. Θεωρούμε θετική την κατάπαυση του πυρός γιατί σώζονται ανθρώπινες ζωές. Δεν παραδίνουμε όμως τη γη μας. Αυτά είναι τα εδάφη μας. Η πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε. Δεν έχουμε πού αν πάμε».

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός

Παρά την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της μεθοριακής πόλης Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε στα κουρδικά).

Σύμφωνα με το Associated Press, οι συγκρούσεις συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρα τόσο στην πόλη όσο και στα γύρω χωριά. Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα κάνει λόγο για βολές πυροβολικού και ριπές αυτόματων όπλων.

Το Ρας Αλ Αΐν είναι περικυκλωμένο από προχτές από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους συμμάχους τους. Εντός της πόλης, οι αποκλεισμένοι μαχητές των SDF ανθίστανται σθεναρά.

Το Ρας Αλ Αΐν έχει διπλή σημασία:

Πρώτον, είναι η μία άκρη της «μικρής» ζώνης ασφαλείας των 120 χλμ (Ρας Αλ Αΐν – Ταλ Αμπιάντ) που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συμφωνίας όλων των πλερών.

Δεύτερον, είναι η κουρδική πόλη στην οποία ιδρύθηκαν οι YPG.

14 άμαχοι νεκροί

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των Σύρων συμμάχων της.

Σκληρός ο Ερντογάν

Ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο, ο Ερντογάν υιοθέτησε πολύ σκληρή στάση, διεκδικώντας τη «μεγάλη» ζώνη ασφαλείας των 450 χλμ με όλες τις σημαντικές πόλεις μέσα.

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ο Ερντογάν είπε ότι Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Προσέθεσε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση και οι YPG «κάνoυν κάποιο λάθος» στην περιοχή.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δύο εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας εάν θα συμπεριλάβει τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα.

Συνθηκολόγηση και όχι εκεχειρία

Από τη μεριά του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι:

«Η κατάσταση είναι αρκετά προφανής. Αυτή η υποτιθέμενη "κατάπαυση του πυρός" δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια κατάπαυση του πυρός, είναι μια απαίτηση από τους Κούρδους να συνθηκολογήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης