ΚΟΣΜΟΣ

Η αρχαία «χαμένη πόλη» των Χμερ στην Καμπότζη αποκαλύπτει τα μυστικά της

Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν για πρώτη φορά την τεράστια αρχαία «χαμένη πόλη» της Καμπότζης.

Σε μια έρευνα που έχει διαρκέσει χρόνια, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε εναέριες σαρωμένες εικόνες και επιτόπια τοπογραφικά για να χαρτογραφήσει την περιοχή Mahendraparvata, ή βουνό του Ίντρα, βασιλιά των Θεών.

Η Mahendraparvata ήταν μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της αυτοκρατορίας των Χμερ, η οποία διήρκεσε από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ., αλλά πολλά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα προέρχονται από επιγραφές που ανακτήθηκαν από άλλες τοποθεσίες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πόλη βρίσκεται στο οροπέδιο Phnom Kulen, περίπου 48 χιλιόμετρα βόρεια του Siem Reap, αλλά ήταν δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις. Το οροπέδιο ήταν απομακρυσμένο, απρόσιτο, καλυμμένο με βλάστηση και ενδεχομένως γεμάτο νάρκες που εγκαταστάθηκαν από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ τη δεκαετία του 1970.

Επί δεκαετίες η Mahendraparvata, η επονομαζόμενη «χαμένη πόλη» περιβαλλόταν από μυστήριο. Τώρα οι επιστήμονες λένε με βεβαιότητα ότι την έχουν εντοπίσει.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση, βασισμένοι στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, ότι η Mahendraparvata –η πρωτεύουσα των Χμερ κατά τον 8ο και 9ο αιώνα μ.Χ.- βρισκόταν στον ορεινό όγκο του Phnom Kulen», ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Antiquity.

Η επιχείρηση χαρτογράφησης έγινε σε δύο φάσεις: αρχικά το 2012, καλύπτοντας περίπου 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 9.143 στρέμματα) και ξανά το 2015, καλύπτοντας ολόκληρη την οροσειρά, μια έκταση 975 τετραγωνικών χιλιομέτρων (240.928 στρέμματα).

Πηγή: CNNi

Τα αποτελέσματα της εναέριας χαρτογράφησης, μαζί με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις επιτόπιες έρευνες, χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να δημιουργήσουν ένα χάρτη που να δείχνει τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες κύριες διαδρομές και τους άξονες συντονισμού. Ο χάρτης περιγράφει τη θέση χαρακτηριστικών όπως μια ημιτελής δεξαμενή, πολλά φράγματα, τοίχους περίφραξης ναών, ακόμα και ένα ανάκτορο.

Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο ώστε να μάθουμε περισσότερα για την αυτοκρατορία των Χμερ και την περιοχή Ανγκορ. Ο χάρτης δείχνει ότι η πόλη χρησιμοποίησε πολεοδομικό σχεδιασμό, «περίπλοκο υδραυλικό σύστημα» και άλλες καινοτομίες, ανέφερε η έκθεση.

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν ότι η πόλη χτίστηκε σε γραμμικούς άξονες που αντιστοιχούν σε γενικές γραμμές με τις κατευθυντήριες οδηγίες, ανέφερε η έκθεση - όπως μια πρόωρη έκδοση του σύγχρονου συστήματος δικτύου της πόλης.

Πηγή: CNNi

Πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, οι ανθρώπινοι οικισμοί στην περιοχή δεν είχαν τυπικό πλέγμα, δεν υπήρχαν σαφή όρια και φαίνεται ότι έχουν αναπτυχθεί οργανικά χωρίς προγραμματισμό – δηλαδή η Mahendraparvata είναι η πρώτη γνωστή μεγάλη πόλη πλέγματος στον κόσμο των Χμερ.

«Η εργασία που περιγράφεται εδώ, προσελκύει αποτελεσματικά 150 χρόνια αρχαιολογικής χαρτογράφησης στην ευρύτερη περιφέρεια Angkor και θέτει το έδαφος για πιο εξελιγμένο χωροχρονικό μοντέλο αστικής μορφής», ανέφερε η έκθεση.

Το Angkor ήταν η πιο γνωστή πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ, η οποία κάποτε κυβερνούσε μεγάλο μέρος της σύγχρονης Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και του Λάος, καθώς και τμήματα της νότιας Κίνας και της Μιανμάρ και φυσικά της ίδιας της Καμπότζης.

Ancient 'lost city' of the Khmer Empire uncovered in Cambodia, Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης