ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Βρετανία: Καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας πουλούσε παράνομα βιβλικά κειμήλια

Σάλος στη Βρετανία: Καθηγητής ελληνικής λογοτεχνίας πουλούσε παράνομα βιβλικά κειμήλια
ASSOCIATED PRESS / KEITH SRAKOCIC

Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής αστυνομίας έχει μπει ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος κατηγορείται για την κλοπή αρχαίων κομματιών και κειμηλίων της Βίβλου και την πώλησή τους σε μια αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με αγοραπωλησίες βιβλικών κειμηλίων.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πρόκειται για τον Ντερκ Όμπινγκ, έναν από τους γνωστότερους καθηγητές Κλασσικών Σπουδών, ο οποίος φαίνεται πως ήταν ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης αυτής.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Εταιρεία Αιγυπτιακών Εξερευνήσεων που ελέγχει το Πρόγραμμα «Oxyrhynchus Papyri», ο Όμπινγκ κατηγορείται ότι πούλησε χωρίς άδεια έναν άγνωστο αριθμό αρχαίων θραυσμάτων στη γνωστή αμερικανική αλυσίδα πωλήσεων έργων τέχνης Hobby Lobby.

Οι ιδιοκτήτες της Hobby Lobby, η οικογένεια Γκριν, είναι εξέχοντες Χριστιανοί Ευαγγελιστές και, υπό την καθοδήγηση από τον πρόεδρο της εταιρείας, Στιβ Γκριν, βρέθηκαν πίσω από την ίδρυση του αξίας 400 εκατ. δολαρίων Μουσείου της Βίβλου το 2017, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Αιγυπτιακών Εξερευνήσεων (EES) υποστήριξε ότι το Μουσείο της Βίβλου ανέφερε ότι 11 θραύσματα είχαν πουληθεί σε αυτό από τον Όμπινγκ σε δύο παρτίδες το 2010.

Τόσο η EES όσο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα σε βάρος του καθηγητή Όμπινγκ, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να εργάζεται στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών.

Ο Όμπινγκ, διδάκτωρ παπυρολογίας και ελληνικής Λογοτεχνίας, είχε αρνηθεί το 2018 παρόμοιες κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι είχε πουλήσει ένα κομμάτι παπύρου από το πρώτο κεφάλαιο του αυθεντικού Ευαγγελίου που είχε συγγράψει ο ευαγγελιστής Μάρκος στην Hobby Lobby.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EES, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 13 ακόμη κομμάτια που περιέχονταν στον κατάλογο του Προγράμματος «Oxyrhynchus Papyri» εξακολουθούν να αγνοούνται.

Κατά τα λοιπά, ο Μπρεντ Νόνγκμπρι, ακαδημαϊκός και καθηγητής Θεολογίας, επιβεβαίωσε σε ανάρτηση ιστολογίου ότι «ο Όμπινγκ πούλησε το κομμάτι παπύρου από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο και άλλα τρία κομμάτια στη Συλλογή Γκριν».

«Η πώληση των χειρόγραφων και η προσπάθεια να καλυφθεί η ιστορία, με τη διαγραφή των αρχείων είναι, το λιγότερο, απίστευτη. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη έκταση αυτής της ιστορίας. Δεν αποκλείεται κι άλλα κομμάτια να είχαν πουληθεί στην Hobby Lobby», δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Νόνγκμπρι.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν και κατά πόσο θα υπάρξουν νομικές συνέπειες τόσο κατά της οικογένειας Γκριν όσο και εναντίον του επικεφαλής του Μουσείου της Βίβλου για τις παράνομες αυτές αγοραπωλησίες.

Σημειώνεται, τέλος, πως τον Ιούνιο του 2019, η εταιρεία Hobby Lobby τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο ύψους 3 εκατ. δολαρίων για την παράνομη εισαγωγή αρχαίων κειμηλίων από το Ιράκ, τα οποία είχαν αποσταλεί σ’ αυτή από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.