Ισημερινός: Αλλαγές στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων μετά τις αιματηρές ταραχές
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, προχώρησε την Τρίτη στην αντικατάσταση των αρχηγών του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και του γενικού επιτελείου στρατού, έπειτα από τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν τις 12 ημέρες μαζικών κινητοποιήσεων, λόγω των οποίων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το διάταγμα που πυροδότησε υπερδιπλασιασμό της τιμής των καυσίμων.
Ο στρατηγός, Λουίς Λάρα Χαραμίγιο, διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο υποστράτηγος, Λουίς Αλταμιράνο Χουνκέιρα, διορίστηκε νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις που κράτησαν σχεδόν δύο εβδομάδες παραλύοντας τον Ισημερινό σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές, ιδίως αυτόχθονες, και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και ότι οι θάνατοί τους οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα και «πτώσεις». Αμφισβήτησε τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή και άλλοι 1.340 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στην ανακοίνωσή του με την οποία το υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε για τις αντικαταστάσεις των επιτελαρχών, δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στον ρόλο των προκατόχων των Λάρα και Αλταμιράνο στις επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων. Εκφράζονται μόνο ευχαριστίες για τις «υπηρεσίες τους προς το έθνος» τις οποίες προσέφεραν, όπως προστίθεται, «με επαγγελματισμό».
Ο Μορένο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι τιμές των καυσίμων θα επανέλθουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κατάργηση της επιδότησής τους -που εφαρμοζόταν επί 40 χρόνια- στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που η κυβέρνησή του συμφώνησε να εφαρμόσει για να λάβει δάνειο 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αυτόχθονες και συνδικάτα πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα: απέκλεισαν δρόμους, κατέλαβαν δημόσια κτήρια και πάγωσαν μεγάλο μέρος των εργασιών εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου. Η απολεσθείσα παραγωγή ανέρχεται σε 1,8 εκατ. βαρέλια και θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου ο τομέας να επανέλθει σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας, κατά την εφημερίδα El Telégrafo.
Τουλάχιστον 1.330 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Σύμφωνα με την Ρόμο, πάντως, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στα πρότερα επίπεδά τους χθες. Οι τιμές των λεωφορείων επίσης επανήλθαν στο προηγούμενο επίπεδό τους στο Κίτο, ανακοίνωσε ο δήμος.
Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της συνόδου των επισκόπων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για να τερματιστεί η κρίση, η κυβέρνηση και ηγέτες των αυτοχθόνων συμφώνησαν να συστήσουν κοινή επιτροπή που θα χαράξει νέα πολιτική διατίμησης των καυσίμων.