Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Μανμπίτζ - Ανυποχώρητος ο Ερντογάν παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις
Ο συριακός στρατός εισήλθε σήμερα στην πόλη Μανμπίτζ, μετέδωσαν η δημόσια συριακή τηλεόραση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, στο πλαίσιο στρατιωτικής ανάπτυξης για να αντικρούσει την τουρκική επίθεση.
«Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την «ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προαναγγείλει τα όσα θα λάβουν χώρα τόσο στη Μανμπίτζ, όσο και το Κομπάνι, επιδεικνύοντας, παράλληλα, την ανυποχώρητη στάση του αναφορικά με την εισβολή της Συρία.
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κομπάνι. Συντονιζόμαστε με τους Ρώσους. Είμαστε καθαροί για τη Μανμπίτζ. Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ερντογάν και έθεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπροστά σε ένα δίλημμα:
«Θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;».
Σύμφωνα με τη Yeni Safak, τανκ, θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού, που βρίσκονταν στα σύνορα της πόλης, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους προς το κέντρο της Μανμπίτζ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές. Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης», υπογράμμισε, νωρίτερα, ο Ερντογάν.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος, έριξε τα βέλη του στην Ε.Ε. για τη στάση που τηρεί επί του ζητήματος.
Καταδίκη από την Ε.Ε. και μέτρα κατά της Τουρκίας
Να υπενθυμίσουμε πως – σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι – κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την τουρκική εισβολή.
Η θέση της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, σημείωσε η Μογκερίνι. Η Ε.Ε. καταδικάζει την Τουρκία και την καλεί να σταματήσει.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δέσμευση όλων των υπουργών να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι δε λήφθηκε μια απόφαση υποχρέωσης σε εμπάργκο οφείλεται κυρίως σε νομικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τη συμμετοχή των χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχει η δέσμευση της επιβολής του.
Επίσης, σημείωσε ότι η ΕΕ καλεί σε συνεδρίαση την Παγκόσμια Συμμαχία για την Καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, θεωρείται ότι μια από τις πιο «άμεσες επιπτώσεις» της τουρκικής παρέμβασης είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία να «αναστηθεί».
160.000 εκτοπισμένοι
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων και απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».
Ο Γκουτέρες επανέλαβε τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.
Ο ίδιος έκανε «έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε, επίσης, από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.
Επιπλέον, διατύπωσε φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ζήτησε την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.