ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει ο εφιάλτης; Τι θα γίνει με τους δραπέτες μαχητές του ISIS

AP Photo, File

Ο εφιάλτης των τζιχαντιστών φαίνεται να επιστρέφει πάνω από την Ευρώπη ενώ η επιχείρηση των Τούρκων υπό την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης» βρίσκεται ήδη στην πέμπτη της ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκατοντάδες υποστηρικτές του ISIS απέδρασαν από στρατόπεδο που κρατούνταν στη βόρεια Συρία μετά από τουρκικό βομβαρδισμό.

Ο αριθμός τους μάλιστα προσδιοριζόταν σε 785. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες αναφορές άλλες 100 «νύφες του ISIS» απέδρασαν μαζί με τα παιδιά τους από άλλο στρατόπεδο το οποίο ήλεγχαν οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που καθοδηγούνται από Κούρδους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλάκις αναφερθεί στο σχέδιό του για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, στην οποία όπως τονίζεται θα επιστρέψουν 2-3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η DW σε δημοσίευμά της στο οποίο επικαλείται τοποθέτηση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Rai al Youm, η Τουρκία διατρέχει μεγάλους κινδύνους.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αφενός έχει να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, οι οποίοι είναι άριστα εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ αφετέρου από το ότι η μετακίνηση και η φροντίδα τόσων χιλιάδων προσφύγων συνεπάγεται μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Επιπρόσθετα, τονίζεται στο δημοσίευμα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αργά ή γρήγορα στις μάχες θα εμπλακεί και ο συριακός στρατός.

Η εκτίμηση όμως του Αμντέλ Μπάρι Ατβάν η οποία προκαλεί έντονες συζητήσεις είναι η προοπτική η Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο των φυλακών όπου κρατούνται μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Αυτό σημειώνεται ότι θα αποτελούσε μια «πραγματική ωρολογιακή βόμβα».

Είναι δεδομένο ότι το εν λόγω θέμα θα απασχολήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία στις συζήτησεις που θα διεξάγει σε κορυφαίο επίπεδο στις Βρυξέλλες αρχής γενομένης από την εβδομάδα που ξεκινάει.

Το ερώτημα ως προς το πώς θα συμπεριφερθούν οι ισλαμιστές μαχητές του ISIS ανησυχεί ιδιαίτερα και την Ευρώπη καθώς πολλοί εξ αυτών κατάγονται από ευρωπαϊκές χώρες και προωθείται η εκτίμηση ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν σε αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό - συνεχίζει το δημοσίευμα της DW- ότι κοντά στη περιοχή όπου γίνονται οι επιθέσεις υπάρχουν τρεις καταυλισμοί όπου κρατούνται τζιχαντιστές.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο αλ Χολ, ο οποίος βρίσκεται εκτός της ζώνης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο φαίνεται ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα χτυπηθεί από πυρά.

Αλλά και οι ίδιοι οι Κούρδοι μπορεί να αποφασίζουν από μόνοι τους να αποσύρουν ένα τμήμα των φρουρών γεγονός που θα έκανε πιο εύκολη την απόδρασή τους.

Όπως επισημαίνει η Κλαούντια Ντάντσκε, επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για θέματα αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης:

«Στη φυλακή του αλ Χολ υπάρχουν πολλές γυναίκες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και αυτές οι γυναίκες θέλουν να ξαναζωντανέψουν αυτό το μόρφωμα. Θα χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία και θα το σκάσουν και θα αναλάβουν και πάλι δράση. Θα μπορούσε να γίνει εξέγερση στις φυλακές, σαμποτάζ, οτιδήποτε».

Παράλληλα, η κα Ντάντσκε αμφιβάλλε για τον εάν η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, επισημαίνοντας ότι για την Άγκυρα αυτή τη στιγμή άλλα θέματα είναι σημαντικά.

«Είναι τα θέματα ασφαλείας διότι επιρρίπτει στην κουρδική οργάνωση YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του PKK. Και πάνω από όλα είναι οι Σύροι πρόσφυγες που θέλει να μεταφέρει σε αυτή τη ζώνη. Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους δεν απασχολεί καθόλου τα τουρκικά ΜΜΕ», συμπληρώνει.

Από εκεί και πέρα, πέρα από τους καταυλισμούς που κρατούνται μέλη του ISIS και των οικογενειών τους υπάρχουν και οι κανονικές φυλακές που βρίσκονται εντός της ζώνης των επιχειρήσεων.

Εκεί είναι που κρατούνται άντρες, ανάμεσα στους οποίους και πολύ υψηλόβαθμα στελέχη, κάτι που κάνει πιθανή δραπέτευσή τους εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Reuters, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για την μεταγωγή των ξένων μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εκτός των στρατοπέδων κράτησης τους στην Συρία, προς το Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι περίπου το 1/5 των 10.000 Ισλαμιστών μαχητών που κρατούνταν στην Συρία από τους Κούρδους μαχητές.

Διαψεύδει ο Ερντογάν

Με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κρατούμενοι του ISIS δραπέτευσαν συνεπεία της τουρκικής επίθεσης στην βόρεια Συρία αποτελούν «παραπληροφόρηση» που έχει ως στόχο να προκαλέσει την Δύση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι κουρδικές αρχές στην βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι 785 ξένοι συνδεόμενοι με το ISIS κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο όπου εκρατούντο, έπειτα από βομβαρδισμό από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι πληροφορίες αυτές είναι εσφαλμένες και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης