ΚΟΣΜΟΣ

Eπικοινωνία Μογκερίνι - Χριστοδουλίδη για τη δυνατότητα λήψης μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

AP Photo/Fernando Vergara

Το ζήτημα λήψης στοχοθετημένων μέτρων κατά της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, «συζήτησαν σήμερα τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε επίσης να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως ανακοινώθηκε.

Αναλυτικα, Φεντερίκα Μογκερίνι και Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασαν τη λύπη τους για «τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητά «να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες».

Σύμφωνα με το Offsite, στην ανακοίνωση της Κομισιόν τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης