ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό και τρομοκρατία στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Νταβούτογλου

REUTERS/Fabrizio Bensch

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα δεχτεί σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, για συνομιλίες οι οποίες θα επικεντρωθούν στο προσφυγικό αλλά και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με πιο πρόσφατο περιστατικό την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή 10 Γερμανών στην Κωνσταντινούπολη

Οι συνομιλίες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γύρου γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η κα. Μέρκελ θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν «ρόλο-κλειδί» στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δεν ζητούμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε τα χρήματα...για εμάς, πρόκειται για μία ανθρωπιστική υποχρέωση, όχι για ένα πρόβλημα οικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Δεν πρόκειται για γερμανικό πρόβλημα, για τουρκικό πρόβλημα, ή ακόμη για συριακό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σήμερα, η Γερμανία είναι πιθανόν να αυξήσει αυτήν την χρηματοδότηση, βάζοντας από την τσέπη της περισσότερα χρήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έγραφε χθες η εφημερίδα Die Welt, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος του ποσού.

Η αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα είναι το άλλο σημαντικό θέμα της συνάντησης Μέρκελ-Νταβούτογλου σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, ένα δεκαήμερο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Στην ατζέντα θα βρίσκεται επίσης το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, καθώς και το κουρδικό ζήτημα.
Τρεις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα στο Βερολίνο, στο περιθώριο της επίσκεψης Νταβούτογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης