ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Mια «ανάσα» από την απάντηση βρίσκεται η NASA

NASA via AP

Η επόμενη αποστολή της NASA στον Άρη θα είναι ακόμη πιο τεχνικά προηγμένη. Ωστόσο, αν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ότι υπήρξε κάποτε ζωή -ή ότι υπάρχει ζωή- στον «Κόκκινο Πλανήτη» θα μπορέσει το κοινό να διαχειριστεί μια τέτοια «εξωγήινη» ιδέα; 

Ο επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Τζιμ Γκριν, πιστεύει πως όχι.

«Θα είναι (σ.σ. μία ανακάλυψη) επαναστατική», δήλωσε ο Γκριν στη βρετανική Telegraph. «Θα αποτελέσει το έναυσμα για έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης. Δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι για τα αποτελέσματα. Δεν είμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το διαστημικό ρόβερ «Άρης 2020», θα εκτοξευθεί το επόμενο καλοκαίρι και θα είναι το πρώτο που θα συλλέξει δείγματα προκειμένου να σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση. Όμως, εάν οι επιστήμονες ανακαλύψουν σημάδια ζωής στον φλοιό του Άρη, τα ευρήματα ενδεχομένως να προκαλέσουν «αναταράξεις» στην Αστροβιολογία, σύμφωνα με τον Γκριν, διευθυντή του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA.

«Το τι θα συμβεί μετά είναι ένα τελείως νέο κεφάλαιο επιστημονικών ερωτήσεων», είπε.

«Είναι αυτή η ζωή παρόμοια με τη δική μας; Πώς συνδεόμαστε;»

Το ρόβερ «Άρης 2020» της NASA μαζί με το ρόβερ «ExoMars» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στο φλοιό του Άρη. Η επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» θεωρείται ραδιενεργά ενεργή, οπότε εάν υπάρχει ζωή στον Άρη, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στο υπέδαφος.

«Δεν έχει πραγματοποιηθεί γεώτρηση σε τέτοιο βάθος», δήλωσε ο Γκριν. «Όταν το περιβάλλον γίνεται ακραίο, η ζωή μετακινείται στους βράχους», εξήγησε. «Αυτή η αρχή αποδείχθηκε στον πλανήτη μας: μετά την εξόρυξη μιλίων, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερη ζωή στον φλοιό της Γης παρά στην επιφάνεια της», συνέχισε.

«Η βασική αρχή λέει ότι όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή».

«Στην περίπτωση που τα νέα ρόβερ βρουν αποδείξεις ότι κάποτε υπήρξε τρεχούμενο νερό στον Άρη, η επιβεβαίωση μπορεί να απέχει εβδομάδες ή μήνες από την προσεδάφισή τους, οπότε λάτρεις του διαστήματος... προσδεθείτε. Η σφαίρα των πιθανοτήτων μπορεί να μεγαλώσει πολύ σύντομα», ανέφερε ο Γκριν.

Η νέα αποστολή στον Άρη

Το ρόβερ «Άρης 2020» της NASA αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του τον Ιούλιο του 2020 και να προσεδαφιστεί στον κρατήρα «Jezero» του «Κόκκινου Πλανήτη» τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι τελικά ο Άρης βρίσκεται πάνω από 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Το ρόβερ που θα σταλεί είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ένα αποσπώμενο ελικόπτερο, προκειμένου να τραβήξει αεροφωτογραφίες των βράχων, των σπηλαίων και των κρατήρων του πλανήτη.

Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι η αναζήτηση για σημάδια ζωής. Στην περίπτωση που επιστήμονες δεν καταφέρουν να βρουν απόδειξη ζωής, αυτό δεν σημαίνει ότι σβήνουν οι ελπίδες για την ανθρώπινη εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη.

Το ρόβερ της NASA θα δοκιμάσει την παραγωγή οξυγόνου στον πλανήτη και θα παρακολουθεί τον καιρό του Άρη για να αξιολογήσει πώς οι πιθανές ανθρώπινες αποικίες θα μπορούσαν να φτάσουν στον Άρη.

Με πληροφορίες από NASA is close to finding life on Mars but the world isn't ready for the discovery, the agency's chief scientist says, By Scottie Andrew, CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης