Thomas Cook: Η χρεοκοπία, τα «χρυσά» μπόνους και η μισή… συγγνώμη του επικεφαλής του κολοσσού
Την ώρα που κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τις χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook, το… αφεντικό του κολοσσού δηλώνει ότι λυπάται για τη χρεοκοπία αλλά υπερασπίζεται τα μπόνους εκατομμυρίων.
Ο Peter Fankhauser δήλωσε σήμερα στη βρετανική ταμπλόιντ «Mail on Sunday» ότι ράγισε η καρδιά του όταν αποχαιρέτησε τους υπαλλήλους του αλλά υπεραμύνθηκε του… τεράστιου μισθού του.
Ο τουριστικός κολοσσός κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, εγκλωβίζοντας 600.000 πελάτες σε διάφορες μεριές του κόσμου και εξωθώντας στην ανεργία 22.000 εργαζόμενους.
Ωστόσο, ο Fankhauser αρνήθηκε πως οι «χρυσοί» μισθοί και τα μπόνους έπαιξαν κάποιο ρόλο στα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.
O 58χρονος είπε πως περίπου το 50% της αποζημίωσής του -περί τα 4 εκατ. λίρες- ήταν υπό τη μορφή μετοχών, που είναι πλέον «άχρηστες» γιατί δεν τις ρευστοποίησε πριν τις 23 Σεπτεμβρίου.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν είναι ο… κακός, όπως τον παρουσιάζουν.
Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται την ώρα που η βρετανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας συνεχίζει τον… αγώνα για να επαναπατριστούν οι Βρετανοί τουρίστες.
Η υπηρεσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 69 πτήσεις από 40 αεροδρόμια εντός και εκτός της χώρας.
Η επιχείρηση «Matterhorn», όπως ονομάζεται η προσπάθεια επαναπατρισμού των Βρετανών που εγκλωβίστηκαν από την χρεοκοπία της Thomas Cook, ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου.
Έντονη κριτική
Ο μισθός του Fankhauser αλλά και τα μπόνους που έπαιρνε από την εταιρεία έχουν σχολιαστεί αρνητικά από το προσωπικό της Τhomas Cook, συνδικαλιστικά όργανα αλλά και πολιτικούς.
Μάλιστα, η υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ έχει ζητήσει να διερευνηθεί εάν οι οικονομικές κινήσεις του επικεφαλής της εταιρείας συνέβαλαν στα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Οι διευθυντές του κολοσσού τουρισμού και τα διάφορα… golden boys της επιχείρησης λάμβαναν μισθούς και μπόνους συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών από το 2014.
Την είδηση αυτή σχολίασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διερωτήθηκε εάν διευθυντές μπορούν να εγκρίνουν τεράστιους μισθούς για τους εαυτούς τους όταν οι εταιρείες τους γκρεμίζονται.
Τα λογιστικά ερωτήματα
Η Ρέιτσελ Ριβς, επικεφαλής της επιτροπής Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανιών δήλωσε πως οι πολίτες αισθάνονται τρομερή ενόχληση που τα «αφεντικά» της Thomas Cook λάμβαναν τεράστιους μισθούς και μπόνους την ώρα που η επιχείρηση αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως υπάρχουν λογιστικά ερωτήματα.
«Αυτά είναι ανοησίες. Δεν πρέπει να λέγονται αυτά. Δεν είναι σωστό» απάντησε ο Fankhauser.
Συνέκρινε δε, τον μισθό του με αυτό άλλων μεγάλων αφεντικών του επιχειρηματικού χώρου, λέγοντας ότι δεν ήταν εξωφρενικός.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Sunday Times, o Fankhauser κατηγόρησε τις τράπεζες ότι δεν στήριξαν το σχέδιο διάσωσης της Thomas Cook.
«Όσο καθυστερούσαν οι συζητήσεις (σ.σ. με τις τράπεζες), τόσο αυξανόταν η αβεβαιότητα…» είπε ο Fankhauser, και συμπλήρωσε: «Εάν είχαμε κινηθεί πιο γρήγορα τότε ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Ο Fankhauser, ελβετικής υπηκοότητας, δήλωσε, επίσης, ότι θα είναι «δύσκολο για εκείνον να βρει άλλη δουλειά στη Βρετανία».