ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Κρίσιμη η σημερινή μέρα στο Νταβός

Κυπριακό: Κρίσιμη η σημερινή μέρα στο Νταβός
RUBEN SPRICH/Reuters

Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα των συναντήσεων ξένων πολιτικών ηγετών και αρχηγών κρατών, στο περιθώρια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από το Νταβός οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για συνέχιση των άοκνων, όπως είπαν, προσπαθειών τους για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Επανενώνοντας την Κύπρο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016.

Σύμφωνα με τον κύπριο Πρόεδρο οι προϋποθέσεις αφορούν τη συνέχιση της προσπάθειας από τις δύο πλευρές με αποφασιστικότητα, την κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων επί των εκκρεμούντων ζητημάτων, την εποικοδομητική στήριξη των προσπαθειών από όλους τους ενδιαφερόμενους και τα εμπλεκόμενα μέρη και τέλος, την στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ειδικότερα με ουσιαστική συνεισφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης.

Ενθαρρυντικό σημάδι για την προοπτική επίλυσης του κυπριακού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ.Σχοινάς, το πάνελ που διεξάγεται στο Νταβός και στο οποίο μετέχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.
Ο Μ. Σχοινάς, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ, έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα και έχει αποστείλει προσωπικό απεσταλμένο του για την υποβοήθηση των συνομιλιών.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται το κοινό γεύμα Αναστασιάδη-Ακκιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ενώ νωρίτερα ο κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιτεν

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ