Ιράν: «Ελεύθερο» το τάνκερ βρετανικής σημαίας «Stena Impero»
Το τάνκερ βρετανικής σημαίας «Stena Impero» είναι «ελεύθερο να φύγει», σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων σήμερα Δευτέρα, σηματοδοτώντας το τέλος της δίμηνης αντιπαράθεσης μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου για το ζήτημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν, Αλί Ραμπιεΐ, δήλωσε πως η νομική διαδικασία σχετικά με την κατάσχεση του πλοίου ολοκληρώθηκε και πως είναι ελεύθερο πλεύσης για τον προορισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars News Agency.
Ωστόσο ο Ραμπιεΐ δεν διευκρίνισε κατά πόσο το δεξαμενόπλοιο μπορεί να ξεκινήσει το ταξίδι του ή να επανέλθει σε διεθνή ύδατα.
Ο Έρικ Χάνελ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk, πλοιοκτήτριας εταιρείας του Stena Impero, δήλωσε στο CNNi ότι το τάνκερ βρίσκεται ακόμα στο λιμάνι Μπαντά Αμπάς, στον Περσικό Κόλπο, όπου και κατασχέθηκε αρχικά από δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
«Δεν έχουμε περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα», δήλωσε ο Χάνελ.
Η ανακοίνωση έρχεται μία μόλις ημέρα πριν τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζονσον, και του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Όμως η «συναινετική διάθεση» μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου ενδέχεται να είναι μικρής διάρκειας. Την Κυριακή, ο Τζόνσον κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδει ευθύνη με πολύ υψηλό βαθμό πιθανότητας στο Ιράν για τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις Aramco. Θεωρούμε πολύ πιθανό ότι το Ιράν ήταν πραγματικά υπεύθυνο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το CNNi.
Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι θέλει να «αποκλιμακώσει τις εντάσεις», αλλά δεν αποκλείει ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εάν του ζητηθεί να αναλάβει κάποιο ρόλο είτε από τη Σαουδική Αραβία, είτε από τις ΗΠΑ.
Οι δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν το Stena Impero στα στενά του Ορμούζ στις 19 Ιουλίου, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, ενώ επέβαιναν 23 άτομα -κανένας εκ των οποίων δεν ήταν Βρετανός- όλοι μέλη του πληρώματος.
Ενώ το δεξαμενόπλοιο έπλεε υπό τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει την έδρα της στη Σουηδία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, απελευθερώθηκαν επτά μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από την Ινδία. .
Το Stena Impero κατασχέθηκε δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχές του Γιβραλτάρ απελευθέρωσαν το πλοίο αυτό στα τέλη Αυγούστου, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν αυτήν την κίνηση.