Σαμάνος ήθελε να «εξορκίσει» τον Πούτιν
Ο εξορκισμός δεν έγινε ποτέ: η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έναν σαμάνο από τη Σιβηρία, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια πορεία με τα πόδια στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου με τη φιλοδοξία να εξορκίσει τον «δαίμονα» Βλαντίμιρ Πούτιν.
O Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ, που είχε ξεκινήσει την πορεία του τον Μάρτιο και υπολόγιζε να φθάσει το 2021 στη Μόσχα, συνελήφθη την περασμένη νύχτα στη ρωσική δημοκρατία της Μπουριάτια, στην ανατολική Σιβηρία, ενώ είχε κατασκηνώσει με μαθητές του σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη.
Εστάλη στη γενέτειρά του στην περιοχή της Γιακουτίας, όπου «καταζητείται για διάπραξη εγκλήματος», σύμφωνα με την αστυνομία που δεν διευκρίνισε ποιο έγκλημα είναι αυτό.
«Πριν από λίγα λεπτά, ο δρόμος αποκλείστηκε από ένοπλους αστυνομικούς. Απέκλεισαν πολύ γρήγορα τον καταυλισμό μας και κατευθύνθηκαν αμέσως στο αντίσκηνο του σαμάνου. Ήταν μερικές δεκάδες», διηγείται ένας από τους «ακολούθους» του σαμάνου στο κανάλι του Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ στο YouTube, όπου αφηγείται την περιπέτειά του.
Η φιλοδοξία του 51χρονου σαμάνου ήταν, όταν φθάσει στη Μόσχα, να οργανώσει μια «τελετή εξορκισμού του Πούτιν».
«Ο θεός είπε πως είναι δαίμονας. Η φύση δεν τον αγαπά. Όπου είναι παρών, σημειώνονται κατακλυσμοί και τρομοκρατικές ενέργειες», είχε δηλώσει ο σαμάνος στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd τον Ιούλιο.
«Από τη στιγμή που θα φύγει, θα υπάρξουν χίλια χρόνια ηρεμίας και ευημερίας», διαβεβαίωσε ακόμη εκατοντάδες οπαδούς του όταν βρισκόταν στην πόλη Τσίτα της Σιβηρίας, φορώντας ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, στο ταξίδι των 5.000 χλμ. ανάμεσα στην πόλη του, το Γιακούτσκ, και τη Μόσχα τον συνόδευε μια μικρή ομάδα μαθητών του που είτε έχουν πειστεί είτε διασκεδάζουν με τις δηλώσεις του για τον Ρώσο πρόεδρο. Οι δηλώσεις αυτές του κόστισαν επικριτικά ρεπορτάζ σε κανάλια της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης και προβλήματα με τις τοπικές αρχές.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου, αστειεύτηκε τις τελευταίες ημέρες για αυτή την αντίδραση των αρχών: «Ο Πούτιν φοβάται. Χτυπάει τα πόδια και φωνάζει: 'Θεέ μου, σώσε με από αυτόν τον σαμάνο. Κι αν στ΄αλήθεια με εξορκίσει;'»
Τον Αύγουστο, η άφιξη του σαμάνου στην Ουλάν-Ουντέ, πρωτεύουσα της Μπουριάτια, είχε προκαλέσει συμπλοκές. Άλλοι σαμάνοι του απαγόρευσαν την είσοδο στην πόλη και πολλοί οπαδοί του συνελήφθησαν. Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις προς υποστήριξη των τελευταίων.
Όταν ρωτήθηκε στις αρχές Ιουλίου από το Radio Svoboda, ο Αλεξάντρ Γκαμπίσεφ κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι βύθισε τη Ρωσία «σε μια παραίσθηση φόβου και κατάθλιψης». «Όμως ένας λευκός μάγος, όπως εγώ, μπορεί να διαλύσει αυτήν την παραίσθηση. Εδώ, η πολιτική είναι άχρηστη. Πρόκειται για μαγεία εναντίον μαγείας».
Σε ευρεία χρήση κάποτε σε απομακρυσμένες περιοχές της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, ο σαμανισμός, που θεωρείται ότι μεσιτεύει ανάμεσα στον άνθρωποι και τις δυνάμεις της φύσης, υπέφερε πολύ κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν είχε απαγορευτεί και ασκείτο εν κρυπτώ.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ γνωρίζει μια αναβίωση, αν και οι επικριτές του εκτιμούν ότι δεν έχει πλέον μεγάλη σχέση με τον παλαιό σαμανισμό.