ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους δολοφονημένους διαδηλωτές

Σουδάν: Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους δολοφονημένους διαδηλωτές
AP Photo/Hussein Malla

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στο Σουδάν, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές στην αφρικανική χώρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με «υπέρμετρη» και «ανώφελη» βία.

Σύμφωνα με μια επιτροπή ιατρών που συνδέεται με το κίνημα, πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η σπίθα που πυροδότησε τις οποίες ήταν η κυβερνητική απόφαση να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού τον Δεκέμβριο του 2018 πριν πάρουν καθαρά πολιτική χροιά πολύ γρήγορα και στραφούν εναντίον του καθεστώτος του Όμαρ Ελ Μπασίρ και κατόπιν του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου (ΣΜΣ), που τον διαδέχθηκε καταλαμβάνοντας την εξουσία με το πραξικόπημα του Απριλίου.

Ανάμεσα στα θύματα αυτά, τουλάχιστον 127 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βάρβαρης επιχείρησης διάλυσης του καταυλισμού διαδηλωτών που έκαναν επί δύο μήνες καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού στο Χαρτούμ, σύμφωνα με την ίδια επιτροπή γιατρών.

«Η Διεθνής Αμνηστία ευχαριστεί τον λαό του Σουδάν διότι μας έδειξε θάρρος, αντοχή και μας έδειξε ότι είναι εφικτό να αντιστέκεσαι στην αδικία και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της ΜΚΟ, ο Κούμι Νάιντου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Χαρτούμ.

Κατά τον Νάιντου, οι Σουδανοί διαδηλωτές βρέθηκαν εξαρχής αντιμέτωποι με τη χρήση «δυσανάλογης» και «ανώφελης» βίας.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «θα υποστηρίξει τον λαό του Σουδάν που ζητεί η νέα κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες» των θυμάτων της καταστολής, πρόσθεσε ο ίδιος κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Σουδάν αφότου έγινε ΓΓ της Αμνηστίας.

Στα τέλη του Ιουλίου, έπειτα από επίσημη έρευνα, ανακοινώθηκε η εμπλοκή στην καταστολή της καθιστικής διαμαρτυρίας οκτώ παραστρατιωτικών, μελών των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τις οποίες διοικεί ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο. Η ίδια παραστρατιωτική ομάδα κατηγορείται για εγκλήματα στην επαρχία Νταρφούρ (δυτικά) επί των ημερών του καθεστώτος του Μπασίρ.

Τον περασμένο μήνα, το Σουδάν μπήκε στον δρόμο της μετάβασης προς τη διακυβέρνηση από πολίτες, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στους ηγέτες του κινήματος αμφισβήτησης και τους στρατηγούς του ΣΜΣ. Σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση αποτελούμενη τόσο από πολίτες όσο και στρατιωτικούς η οποία θα πιλοτάρει τη διαδικασία αυτή για 39 μήνες.