ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Απαλλάχθηκε γιατρός που κατηγορήθηκε για ευθανασία σε ασθενή με άνοια

(AP PHoto/Aleks Furtula)

Ολλανδικό δικαστήριο απάλλαξε σήμερα από όλες τις κατηγορίες μια γιατρό η οποία κατηγορήθηκε ότι το 2016 έκανε ευθανασία σε μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία έπασχε από Αλτσχάιμερ, χωρίς να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι η ασθενής είχε δώσει με σαφήνεια τη συγκατάθεσή της.

Η υπόθεση αυτή ήταν πρωτοφανής στην Ολλανδία, την πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την ευθανασία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η ασθενής, ηλικίας 74 ετών, είχε αρχικά εκφράσει την επιθυμία να της γίνει ευθανασία, όμως στη συνέχεια έδινε αντικρουόμενες ενδείξεις όσον αφορά αυτή την απόφασή της. Η γιατρός, που τότε εργαζόταν σε έναν οίκο ευγηρίας και τα στοιχεία της δεν αποκαλύφθηκαν, κατηγορήθηκε ότι "υπέθεσε ότι η κυρία εξακολουθούσε να θέλει να πεθάνει, χωρίς να το εξακριβώσει".

Η δικαστής Μαριέτε Ρένκενς έκρινε ωστόσο σήμερα ότι η ασθενής είχε ρητά δηλώσει την επιθυμία της κατά το αρχικό στάδιο της ασθένειάς της και ότι η 68χρονη γιατρός ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο και μάλιστα αφού προηγουμένως συμβουλεύτηκε άλλους συναδέλφους της και την οικογένεια της 74χρονης.

"Θεωρούμε ότι, δεδομένου ότι η ασθενής έπασχε από προχωρημένη άνοια, η γιατρός δεν χρειαζόταν να επιβεβαιώσει την επιθυμία της να της γίνει ευθανασία", εξήγησε.

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση. Η υπόθεση αυτή ήταν η αφορμή να ξαναρχίσει στην Ολλανδία η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη τους.

"Το δικαστήριο αντιλαμβάνεται ότι η ευθανασία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα", πρόσθεσε η δικαστής.

Η ευθανασία επιτρέπεται στην Ολλανδία, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Τουλάχιστον δύο γιατροί πρέπει να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εύλογη λύση για τον ασθενή και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βελτιωθεί η κατάστασή του.

Η εισαγγελία υποστήριζε ότι η γιατρός, η οποία σήμερα έχει πλέον βγει στη σύνταξη, έπρεπε να είχε κάνει μια πιο "λεπτομερή" συζήτηση με την ασθενή. Η δικαστής όμως απέρριψε την κατηγορία επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της 74χρονης ήταν τέτοια που πλέον "τρόμαζε βλέποντας την εικόνα της στον καθρέφτη". "Δεδομένου ότι η ασθενής δεν ήταν πλέον συγκροτημένη, η γιατρός δεν θα μπορούσε να εξάγει συμπεράσματα συνομιλώντας μαζί της", πρόσθεσε.

Η πελάτισσά μου δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο, όμως είμαι βέβαιος ότι θα ικανοποιηθεί από την απόφαση", είπε ο συνήγορος της γιατρού, ο Ρόμπερτ-Γιαν βαν Ένεναμ. "Οι δικαστές ήταν σαφείς στην απόφασή τους: ενήργησε με τον ορθό τρόπο. Αλλά η πελάτισσά μου εξακολουθεί να επιμένει ότι η ποινική διαδικασία δεν ήταν ο σωστός τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα", κατέληξε.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε ότι θα εξετάσουν προσεκτικά την απόφαση ώστε να αποφασίσουν αργότερα εάν θα ασκήσουν έφεση ή όχι.

Στην κατάθεσή της, η γιατρός είχε δηλώσει ότι έβαλε ένα υπνωτικό φάρμακο στον καφέ της ασθενούς για να κοιμηθεί γρήγορα. Στη συνέχεια, ο σύζυγος και το παιδί της την κράτησαν στο κρεβάτι, ενόσω η γιατρός της χορηγούσε τη θανατηφόρα ένεση.

Όταν ενημερώθηκε ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, η ασθενής είχε συντάξει μια γραπτή δήλωση με την οποία ζητούσε να της γίνει ευθανασία και να μην την βάλουν σε ειδικό οίκο ευγηρίας. Ένας γηρίατρος και δύο άλλοι, ανεξάρτητοι γιατροί, επιβεβαίωσαν αργότερα ότι πληρούσε τους όρους που θέτει ο νόμος για την ευθανασία.

Το 2018, 6.126 άνθρωποι αποφάσισαν να καταφύγουν στην ευθανασία στην Ολλανδία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 4% του συνόλου των θανάτων που καταγράφηκαν πέρσι στη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Επίβλεψης της ευθανασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης