ΚΟΣΜΟΣ

Zao: H deepfake εφαρμογή που έγινε viral και απειλεί τα προσωπικά δεδομένα

VIDEO SCREENSHOT

Μια κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, με την επωνυμία Zao, που επιτρέπει σε χρήστες να βάζουν σε ένα βιντεοκλίπ το δικό τους πρόσωπο στη θέση του προσώπου ενός διάσημου τραγουδιστή, αθλητή, πολιτικού ή οποιουδήποτε άλλου έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις ιδιωτικότητας.

Η εφαρμογή προστέθηκε στο App Store την περασμένη Παρασκευή και έγινε η πιο δημοφιλής σε κατεβάσματα σε μόλις δυο ημέρες. Βλέποντας μάλιστα κανείς το τι μπορεί να κάνει, είναι λογική αυτή η εξέλιξη.

Με τη χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η εφαρμογή δύναται να πάρει μια απλή φωτογραφία και να την τοποθετήσει στο πρόσωπο οποιουδήποτε χαρακτήρα σε βίντεο ή GIF με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, κάποιος χρήστης ισχυρίζεται ότι του πήρε κάτω από 8 δευτερόλεπτα να αλλάξει πρόσωπο με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και να εκπληρώσει το όνειρό του να συμμετάσχει σε μια ταινία όπως ο Τιτανικός.

Αλλά με την deepfake τεχνολογία να γίνεται ήδη αμφιλεγόμενη εξαιτίας της δυναμικής της να παραπλανά εκατομμύρια ανθρώπους απεικονίζοντας διασήμου να λένε ή να κάνουν κάτι που ποτέ δεν είπαν ή δεν έκαναν, η Zao έχει πυροδοτήσει λογικές ανησυχίες.

Μέχρι σήμερα η τεχνολογία αυτή δεν ήταν ευρέως γνωστή, αλλά η κινεζική εφαρμογή κάνει αυτή την εναλλαγή προσώπων τόσο καλά και είναι τόσο εύκολα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διακινδυνεύσει η ασφάλεια.

Οι χρήστες της εφαρμογής ανησύχησαν ιδιαίτερα για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το πρόσωπό τους σε σύστημα πληρωμής που λειτουργεί με βάση την πιστοποίηση προσώπου, και πιο συγκεκριμένα του Alipay. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διαβεβαίωνε ότι ασχέτως του πόσο ρεαλιστική είναι η φωτογραφία που παράγεται από ένα πρόσωπο, δεν γίνεται με τίποτα μια εφαρμογή deepfake να κοροϊδέψει το σύστημά της.

Αλλά και οι ίδιοι οι developers της Zao καθησύχασαν τους χρήστες λέγοντας ότι η εφαρμοφή χρησιμοποιεί μια φωτογραφία για τη δημιουργία των deepfake βίντεο και των GIF και πως αυτή η διαδικασία που βασίζεται σε μια και μόνο φωτογραφία δεν θα μπορούσε να κοροϊδέψει προηγμένα software αναγνώρισης προσώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης