Βρετανία: Δεύτερο «όχι» σε πρόωρες εκλογές από τη Βουλή των Κοινοτήτων
Την πλήρη αποδυνάμωσή του βιώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε «όχι» για δεύτερη φορά στην πρόταση για πρόωρες εκλογές, ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, ημέρα που έχει οριστεί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι «μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια -στη διαπραγμάτευση- αλλά δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πράξη τις απειλές του, ανακοινώνοντας το κλείσιμο της βρετανικής Βουλής έως τις 14 Οκτωβρίου. Μία ενέργεια που είχε ήδη, ως απλή αναφορά διάθεσης, χαρακτηριστεί «πραξικόπημα» και που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Νωρίτερα, χωρίς ψηφοφορία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και η δεύτερη πρόταση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που προτρέπει την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τον νόμο που εμποδίζει την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και ζητά αναβολή του Brexit.
Ο Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών μόλις η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμόσει το νόμο.
«Σίγουρα το λιγότερο που αξίζουμε από τον πρωθυπουργό είναι μια σαφής δέσμευση ότι το προαπαιτούμενο που ζητάμε για παράταση (της διαδικασίας της εξόδου) μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να εμποδίσουμε τη μη συντεταγμένη αποχώρηση, πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν μπορούν ο υπουργός Εξωτερικών ή ο πρωθυπουργός να το πουν;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι μόλις η κυβέρνηση διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τον νόμο, το κόμμα των Εργατικών θα συζητήσει ευχαρίστως οποιαδήποτε πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε υπερβολικές και επιθετικές φράσεις, τη στιγμή που υποτίθεται ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ε.Ε., όπως, επίσης, και για την απουσία του από το Κοινοβούλιο, καλώντας τον να παρουσιάσει το σχέδιό του για το Brexit και να δεσμευτεί ότι θα συμμορφωθεί προς τον νόμο.
«Η κυβέρνηση πάντα θα σέβεται το κράτος του νόμου», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό το γεγονός ότι αμφισβητείται αυτό.