ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αθωώθηκε πανεπιστημιακός που είχε υπογράψει διαμαρτυρία

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε μια πανεπιστημιακό η οποία κατηγορείτο, όπως εκατοντάδες συνάδελφοί της, για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή υπέγραψε μια διαμαρτυρία το 2016, σε μία πρώτη δικαστική νίκη αυτών που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία έπειτα από ένα ευνοϊκό διάταγμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Οζλέμ Σεντενίζ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιγκντίρ, αθωώθηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε στο Twitter μια συλλογικότητα υποστήριξης των πανεπιστημιακών, οι «Ακαδημαϊκοί υπέρ της ειρήνης».

«Πρόκειται για την πρώτη αθώωση στις δίκες μας», πρόσθεσε.

Η Σεντενίζ εδιώκετο επειδή υπέγραψε, όπως περίπου και άλλοι περίπου 2.000 άλλοι διανοούμενοι, μια διαμαρτυρία «υπέρ της ειρήνης» καλώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε καθώς στη νοτιοανατολική Τουρκία αναζωπυρωνόταν η σύγκρουση ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία και τους Δυτικούς συμμάχους της.

Η υποστήριξη πανεπιστημιακών σε αυτή τη διαμαρτυρία είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «προδοσία».

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ΜΜΕ Bianet, περισσότεροι από 200 πανεπιστημιακοί έχουν καταδικαστεί μέχρι σήμερα και εκατοντάδες άλλοι περιμένουν να δικαστούν.

Όμως τον περασμένο Ιούλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε μια απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει «παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης» την καταδίκη εννέα πανεπιστημιακών.

Η απόφαση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την αθώωση των πανεπιστημιακών που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία και η δίκη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη και στην ακύρωση της καταδίκης εκείνων των οποίων η δίκη έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Οι πανεπιστημιακοί υπέστησαν έντονες πιέσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016 την οποία ακολούθησαν ευρύτατες διώξεις, των πανεπιστημιακών μη εξαιρουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης