Ο Πούτιν υπέρ μιας διευρυμένης G7 με τη συμμετοχή Κίνας, Ινδίας και Τουρκίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Ανατολής, που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια σύνοδο της G7/G8, και θα καλωσόριζε ένα ευρύτερο σχήμα με τη συμμετοχή της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί έναν διεθνή οργανισμό χωρίς την συμμετοχή της Κίνας και της Ινδίας.
Το ζήτημα της προσθήκης της Ρωσίας στο σχήμα της G7 συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Τακέσι Οσούγκα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών.
«Όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το Ιράν, καθώς και το ζήτημα για το ενδεχόμενο της επιστροφής της Ρωσίας στο σχήμα των G8», δήλωσε ο Οσούγκα.
«Όχι» στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία
Απευθυνόμενος στον Σίνζο Άμπε, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, καθιστούν δύσκολη την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τον Πούτιν να επιλύσει τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για νησιά που αμφότερες διεκδικούν, μια διένεξη που εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν τη συνθήκη ειρήνης.
Το Τόκιο διεκδικεί νησιά στον δυτικό Ειρηνικό τα οποία είχαν καταληφθεί από σοβιετικά στρατεύματα τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία τα θεωρεί Βόρεια Εδάφη της, ενώ η Ρωσία τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί μελλοντικά εφόσον και όταν οι δύο χώρες μπορέσουν να δώσουν τέλος στις μακροχρόνιες διαφορές τους.
«Δυστυχώς, είναι λυπηρό για μας, ότι υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας. Αντιλαμβάνόμαστε…τις δεσμεύσεις τις Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Πούτιν.
Η Μόσχα επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στο έδαφος της Ιαπωνίας.
Λίγη ώρα πριν ο Πούτιν κάνει τη δήλωση του αυτή για τη συνθήκη ειρήνης, ο Άμπε εξήρε τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι το φυσιολογικό επόμενο βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης, η οποία όπως είπε συνιστά «ιστορική αποστολή» για τους ηγέτες των δύο χωρών.
«Βλαντίμιρ, ας κάνουμε μαζί τα πάντα ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στον στόχο μας», δήλωσε ο Άμπε.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάλεσε την Ρωσία «να δείξει εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία», επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η στιγμή που η Ρωσία και η Ιαπωνία μπορούν να δημιουργήσουν το μέλλον μαζί».