Σύνοδος G7: Το ειδύλλιο Τραμπ - Τζόνσον σφήνα στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πολλές φορές η γλώσσα του σώματος και οι εκφράσεις των προσώπων στέλνουν σαφή πολιτικά μηνύματα –πόσο μάλλον όταν έχουν και την ανάλογη λεκτική στήριξη.
Συγκρίνοντας τις εκφράσεις και τις διατυπώσεις από το σημερινό πρόγευμα εργασίας του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον στο Μπιαρίτς στο περιθώριο της Συνόδου του G7 με τις αντίστοιχες από το χτεσινό γεύμα του Αμερικανού προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, εύκολα μπορεί να καταλήξει κανείς για το πώς διαμορφώνονται οι ευρωατλαντικές συμμαχίες.
Από τη μια μεριά, είχαμε μια εικόνα εγκαρδιότητας μεταξύ φίλων. Από την άλλη, στη συνάντηση Τραμπ-Μακρόν, είχαμε τη διπλωματική αβρότητα που ορίζει το πρωτόκολλο.
Απέναντι στην ΕΕ
Για διαφορετικούς λόγους Τραμπ και Τζόνσον έχουν βρεθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μεν Τζόνσον συγκρούεται με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit. Ο δε Τραμπ, για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς και για το Ιράν.
Για τους δύο ηγέτες έχει δημιουργηθεί μια εικόνα απομόνωσης από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο G7. Εικόνα που και οι δύο θέλουν να σπάσουν.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε ο Τραμπ στο Twitter:
«Πριν φτάσω στη Γαλλία, οι ψεύτικες και αηδιαστικές ειδήσεις έλεγαν ότι οι σχέσεις με τις 6 άλλες χώρες της G-7 είναι πολύ τεταμένες και ότι οι δύο μέρες των συναντήσεων θα είναι καταστροφή.
Λοιπόν, έχουμε πολύ καλές συναντήσεις, οι ηγέτες τα πάνε πολύ καλά η χώρα μας, από οικονομική άποψη, τα πάει σπουδαία – αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης».
Το CNNi επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο, η συνεργασία Τραμπ και Τζόνσον αποβλέπει στο να αναχαιτίσει αυτό που ονομάζει «αριστερόστροφη ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο σημαντικές από τις άμεσες πολιτικές στοχεύσεις των δύο ηγετών, είναι οι οικονομικές ανάγκες των χωρών τους την επαύριο του Brexit. Η αναβάθμιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας μέσω μιας μεγάλης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μπορεί να ανοίξει έναν νέο ευρωαλταντικό οικονομικό χώρο, δημιουργώντας καινούργια δεδομένα. Δεν είναι σίγουρο αν σε βάθος χρόνου μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος του Brexit. Μπορεί όμως να το περιορίσει.
Οι δηλώσεις
Στο πρόγευμα εργασίας, ο Τραμπ είπε για τον Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Ξέρετε ποιος είναι αυτός; Θα γίνει ένας φανταστικός πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται συμβουλές. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, το λέω εδώ και καιρό, παρόλο που αυτό δεν άρεσε στην προκάτοχό του».
Εμφανώς ικανοποιημένος ο Τζόνσον απάντησε:
«Είσαι εντός γραμμής».
Για αυτό καθαυτό το Brexit ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Μ. Βρετανία χάνει την «άγκυρα» που είχε δεμένη γύρω από τον αστράγαλο της, ενώ ο Τζόνσον συνεχάρη τον Τραμπ για τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μια ήπια διαφοροποίηση, λέγοντας ότι δεν συμπαθεί τους δασμούς και ότι γενικά είναι υπέρ της εμπορικής ειρήνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι μετά το Brexit θα συνάψει με τη M. Βρετανία «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ».
O Τζόνσον επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια».
Τα εμπόδια
Ωστόσο, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι απλό project.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Τζόνσον.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της βρετανικής κρεατόπιτας με χοιρινό η οποία πωλείται στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, αλλά δεν μπορεί σήμερα να εισέλθει στην αμερικανική αγορά. Ο Τζόνσον προσέθεσε ότι:
«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες. Σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί».
Πέρα από τη… βρετανική κρεατόπιτα, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε ζητήματα όπως το αν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Τα επίδικα έχουν να κάνουν με την πρόσβαση αμερικανικών εταιριών σε συμβόλαια του NHS και την άρση των περιορισμών στην τιμή του φαρμάκου.