ΚΟΣΜΟΣ

Θέλετε να σώσετε τον Αμαζόνιο; Τρώτε λιγότερο βόειο κρέας

Θέλετε να σώσετε τον Αμαζόνιο; Τρώτε λιγότερο βόειο κρέας
(AP Photo/Victor R. Caivano)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατατρώνε το δάσος του Αμαζονίου προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, ωστόσο δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών έχουν προκληθεί από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θέλουν να καθαρίσουν τη γη για τα βοοειδή τους. Η πρακτική αυτή παρουσιάζει αύξηση, ενθαρρυμένη και από τον λαϊκιστή πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποστηρίζεται από τον κόσμο των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν βοοειδή στη χώρα.

Και ενώ αυτή είναι μία συνήθης πρακτική για τους κτηνοτρόφους της Βραζιλίας, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη χώρα.

Για όσους αναρωτιούνται πώς μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σωθεί το τροπικό δάσος, γνωστό και ως «πνεύμονας του πλανήτη», αφού παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου παγκοσμίως, η απάντηση είναι απλή: τρώτε λιγότερο κρέας.

Την ιδέα αυτή επεξεργάζεται ήδη η Φινλανδία. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγών βόειου κρέατος από τη Βραζιλία, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Η Βραζιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βοοειδών παγκοσμίως, προσφέροντας περίπου το 20% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) –αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί τα προσεχή χρόνια.

Πέρυσι, η χώρα εξήγαγε 1,64 εκατομμύρια τόνους βόειου κρέατος –τη μεγαλύτερη ποσότητα στην ιστορία- με αποτέλεσμα τα έσοδα να ανέλθουν σε 6,57 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη Ένωση Εξαγωγέων Βοοειδών (Abiec), η οποία συνίσταται από περισσότερες από 30 βραζιλιάνικες εταιρείες συσκευασίας κρέατος.

Η αύξηση της βιομηχανίας βοείου κρέατος της Βραζιλίας οφείλεται εν μέρει στην έντονη ζήτηση από την Ασία - κυρίως την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι δύο αγορές αντιπροσώπευαν μόνο το 44% του συνόλου των εξαγωγών βοείου κρέατος από τη Βραζιλία το 2018, σύμφωνα με το USDA.

Και μια εμπορική συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο μεταξύ των χωρών της Mercosur της Νότιας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη περισσότερες αγορές για τη βιομηχανία συσκευασίας βοείου κρέατος της Βραζιλίας.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο επικεφαλής της Abiec, Antônio Camardelli, δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει την Βραζιλία να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές, όπως η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενισχύοντας παράλληλα τις πωλήσεις με τους υφιστάμενους εταίρους, όπως η ΕΕ.

«Μια συμφωνία αυτού του μεγέθους είναι σαν μια πρόσκληση για συνομιλίες με άλλες χώρες και εμπορικούς συνασπισμούς», δήλωσε ο Camardelli στο Reuters τον Ιούλιο.

Μόλις εφαρμοστεί η συμφωνία, θα αρθεί ο φόρος 20% που επιβάλλεται στις εισαγωγές βόειου κρέατος στην ΕΕ.

Ωστόσο, την Παρασκευή η Ιρλανδία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει τη συμφωνία, εκτός αν η Βραζιλία αναλάβει δράση στον Αμαζόνιο.

Είτε υπάρξει συμφωνία, είτε όχι η βιομηχανία βόειου κρέατος της Βραζιλίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενισχυμένη από τους φυσικούς πόρους, τη διαθεσιμότητα λιβαδιών και την παγκόσμια ζήτηση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, ενέχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Και τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο δραματικά, δεδομένου του ότι – πάντα σύμφωνα με το INPE – από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Οι αγρότες περιμένουν μέχρι την ξηρή περίοδο για να ξεκινήσουν την καύση και την εκκαθάριση των περιοχών έτσι ώστε τα βοοειδή τους να μπορούν να βόσκουν, αλλά η φετινή καταστροφή έχει περιγραφεί ως άνευ προηγουμένου. Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κατηγορούν τον Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους δασολόγους να εκμεταλλευτούν και να κάψουν το τροπικό δάσος όπως ποτέ άλλοτε με αίσθημα ατιμωρησίας.

Και αν η εξοικονόμηση του τροπικού δάσους δεν αρκεί για να πείσει τους κρεατοφάγους να σταματήσουν να τρώνε βραζιλιάνικο βόειο κρέας, υπάρχει και άλλος λόγος: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να δημιουργήσουν τα βοοειδή.

Το βόειο κρέας είναι υπεύθυνο για το 41% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό το ζωικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύει το 14,5% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Και το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μια ανησυχητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), ανέφερε ότι η αλλαγή της διατροφής μας θα μπορούσε να συνεισφέρει το 20% της προσπάθειας που απαιτείται για να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, ώστε να αποφευχθεί η άνοδος κατά 2 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τρώγοντας, δηλαδή, λιγότερο κρέας.

The Amazon is burning because the world eats so much meat, By Eliza Mackintosh, CNN